Portret / Gheorghe Gheorghiu este descoperitorul de talente în sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul caută, găseşte şi îndrumă copiii care au potenţial de campioni. De multe ori a trebuit să-i convingă pe părinţi să-şi lase copilul la liceul de sport.

Gheorghe Gheorghiu face parte din categoria profesorilor al căror suflet se regăseşte pe chipul  elevilor de care are grijă. Este atât de modest, încât nici nu vrea să vorbească despre rolul său în identificarea copiilor care pot să practice cu succes un sport.


Puţină lume ştie că a transformat în campioni copii care aveau probleme la şcoală sau în afara ei şi că a dus zile întregi de „tratative“ cu părinţii, care nu voiau să-şi lase odrasla la Liceul Sportiv din Suceava.


A creat câte o echipă la fiecare şcoală la care a fost


Deşi e născut în Paşcani şi a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza“ Iaşi, soarta l-a adus pe meleaguri sucevene.


A pornit pe drumul didactic într-un sat din apropierea Sucevei, Şcheia. Aici a pus bazele primei sale echipe, conştient fiind de faptul că elevii au nevoie să fie stimulaţi. „Numai aşa transformi o oră de educaţie fizică într-o competiţie pe care ei o adoră, chit că muncesc mai mult“, ne-a declarat antrenorul. În cariera sa a profesat în mai multe şcoli din oraş şi de fiecare dată a format câte o echipă de copii cărora le-a insuflat dragostea de sport.


A participat la numeroase competiţii şcolare şi nu o dată elevii săi au ajuns şi campioni judeţeni, deşi aceştia nu aveau ani de antrenamente în spate. Datorită modului în care reuşeşte să-şi convingă elevii să practice sportul şi a tactului său pedagogic, profesorul a fost cooptat în colectivul secţiei de handbal de la LPS Suceava, unde  a primit supranumele de „descoperitor de talente“.


„Copiii îşi deschid sufletul“


„Dacă elevii simt că le eşti aproape, îşi deschid sufletul şi poţi să-i atragi către munca de echipă şi să-i stimulezi“, precizează antrenorul. Cea mai mare provocare a fost educarea prin sport a unor copii care o luaseră pe drumuri greşite. Le-a canalizat energia spre sport şi, în final, a scos din ei atleţi sau handbalişti de succes.


În alte situaţii, când descoperea elevi talentaţi, profesorul s-a izbit de zidul părinţilor care refuzau să-şi lase copiii să înveţe la LPS. A reuşit să-i convingă că ar fi cea mai bună alegere pentru viitorul acestora. 


Colegii lui susţin că numeroase succese din LPS se datorează lui Gheorghe Gheorghiu, profesor care preferă să rămână în umbră. Faţă de antrenorii obişnuiţi, el nu are o echipă câştigătoare, dar are în schimb foarte mulţi sportivi câştigători. El spune că victoriile sale nu se numără în medalii, ci în numărul de copii în sufletul cărora a sădit dragostea pentru sport.

______________

profil
născut.
16 iunie 1946.
studii. Facultatea de Sport la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi.
familie. Căsătorit, are un copil.

ce-i place
Îi place să fie mereu în mijlocul sportivilor săi, să fie în natură şi pe şaua unui motor.

ce nu-i place
Urăşte minciuna, lăudăroşenia, lipsa de cuvânt. Este dezamăgit că nu sunt mai multe ore de sport în programa şcolară.

întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai mare satisfacţie legată de munca depusă?

În afară de bucuria de a vedea că mulţi elevi se îndreaptă către sport şi mai ales către cel de performanţă, unde este o muncă titanică, îmi face o deosebită plăcere să văd că elevii îşi aduc aminte de mine, chiar dacă au ajuns în loturile naţionale şi mai departe, ori au părăsit de mulţi ani activitatea sportivă.
Ce sfat le daţi tinerilor antrenori şi profesori?
Să muncească foarte mult, să fie cinstiţi, să se apropie cât mai mult de copii şi să le câştige încrederea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite