Portret / Andreea Cîmpan, cea mai bună elevă la română din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Cîmpan
Andreea Cîmpan

Adolescenta a câştigat, acum câteva zile, premiul I pe ţară la Olimpiada Naţională de Limbă Română. În plus, este fascinată de poezie. La numai 13 ani, Andreea Cîmpan a reuşit să facă performanţă cu ajutorul imaginaţiei.

Născută în judeţul Constanţa, Andreea s-a mutat de la trei ani la Câmpulung Moldovenesc. Aici şi-a descoperit pasiunea pentru limba română şi talentul la scris sub îndrumarea învăţătoarei Cristina Spatariu.


„Doamna învăţătoare mi-a dezvăluit cât sunt de interesante aceste domenii şi m-a ajutat foarte mult. Aşa am descoperit că dacă mă gândesc la ceva, îmi vin ideile pe loc şi pot să creez“, a povestit Andreea Cîmpan.


În clasa a V-a s-a mutat în Rădăuţi, unde a continuat să se pregătească alături de profesoara de limba română Sextilia Crăciun. „Am descoperit-o de cum am cunoscut-o. Este un copil foarte ambiţios, harnic, care se implică mult. Este o elevă imaginativă. Performanţa la care a ajuns are la bază, pe lângă talent, trudă şi perseverenţă“, a declarat Sextilia Crăciun.


Se exprimă prin rime


Andreea este premiantă naţională din clasa a V-a, când a obţinut premiul II la concursul naţional de limbă română „Ionel Teodoreanu“ de la Iaşi, menţiune la acelaşi concurs în clasa a VI-a, iar în 2010 a luat premiul I la olimpiada naţională. Acum se pregăteşte pentru olimpiada internaţională din luna mai. „Probabil am moştenit pasiunea pentru limba română de la mama şi de la tata pentru că amândoi sunt pasionaţi, însă nu au reuşit să facă ceva pentru a-şi pune pasiunea în practică. Eu compun. Reuşesc să-mi exprim sentimentele, trăirile şi neliniştile mele prin versurile pe care le aşez pe hârtie“, a explicat Andreea.


Vrea să devină medic


Fire comunicativă şi săritoare, Andreea încearcă mereu să fie un sprijin pentru cei din jurul ei. Din acest motiv, fata visează să devină doctor când va fi mare. „Încă de mică mă jucam cu păpuşile şi cu trusa medicală. Eu eram doctoriţa. Îmi doresc să fac Facultatea de Medicină şi să fiu ori chirurg ori pediatru pentru a salva vieţile oamenilor“, a mai spus Andreea Cîmpan.

____________

profil
născută. 12 decembrie 1995, Mangalia.
studii. Elevă la Şcoala Nr. 3 „Mihai Eminescu“, Rădăuţi.   
familie. Are un frate mai mic.

întrebări şi răspunsuri
Despre ce-ţi place să scrii?
Îmi place să scriu despre univers, despre soare, lumină, strălucire. Acestea mă pasionează cel mai mult, însă scriu texte şi în funcţie de temele pe care mi le dă doamna profesoară.

Care este ultima poezie pe care ai compus-o?
Se numeşte „Cântecul toamnei“: Amurg de toamnă s-a lăsat/ Pe crengile reci şi pustii/ Iar cerul parcă e pictat/ Cu lacrimi trandafirii. Totul este de aramă/ Aerul miroase-a ruginit/ Florile ce par de scamă/ Încet, încet s-au ofilit. Şi din zarea cea albastră/ Plină de gânduri, de mister/ Se vede tristeţea noastră/ Cum se pierde fără cer.

ce-i place
Andreei îi place să citească foarte mult. Autorii preferaţi sunt Mihai Eminescu, Ion Creangă şi I. L. Caragiale. Îi place să se plimbe atunci când are timp şi să se joace cu frăţiorul său de patru ani Tudor.

ce nu-i place
Nu-i place zgomotul, noroiul şi vremea ploioasă, care o întristează.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite