Portret/ Suceava: Mihai Purice „Omul-orchestră“ pune oasele la loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul a moştenit din familie harul de a vindeca oamenii cu mâini şi picioare rupte. Pasiunea lui rămân însă instrumentele muzicale la care ştie să cânte.

Pentru el, rachiul de sfeclă este medicament curat. Nu de băut, ci de pus la oase, atunci când se rup ori se dau peste cap. Mihai Purice are mâini agere şi face ceea ce a văzut în familie, întregeşte oamenii cu mâinile ori picioarele rupte.

O moşteneşte pe mama lui, iar primul os l-a pus la loc când era în şcoală, prin clasa a VIII-a, pe terenul de fotbal. Harul său a fost recunoscut când a pus la loc maxilarul şi nasul unui tânăr „I-am băgat mâna în gură şi i-am pus maxilarul la loc, apoi nasul. A doua zi a venit la mama să vadă dacă este în regulă. Erau puse bine“, povesteşte suceveanul.

Spune că acest lucru e un har. „Bunica mea avea mâinile foarte mari, la acea vreme era cunoscută în toată regiunea şi veneau de peste tot la ea. Acum vin la mama, poate o să mă apuc şi eu serios de treabă, dar mai încolo, după ce mai îmbătrânesc“, explică Mihai. Bărbatul îşi aminteşte că mama lui l-a salvat după un accident la Agigea. „Eram sfărâmat, m-au adus acasă şi mama m-a reparat, mi-a pus toate oasele la loc“, povesteşte bărbatul.

Foloseşte fierturi pentru răni

A învăţat de la mama lui să le fie alături celor ghinionişti. Nu mai ştie câte mâini şi picioare luxate ori rupte a reparat în zilele aglomerate, când mama lui, în vârstă de 71 de ani, nu mai făcea faţă „pacienţilor“.

Şi pentru rănile care nu se închid are leacuri. „Pentru rănile care nu se vindecă se face o fiertură din ceară de albine din luna mai, cu alcool şi alte ingrediente şi ce se ridică la suprafaţă se unge pe rană. Imediat se prinde“, mărturiseşte suceveanul.

De cântat s-a apucat de mic, când încă nu ştia bine să scrie. Acum se mândreşte cu o viaţă plină de petreceri şi nunţi. Din 1982 şi până în 1990 a cântat cu o formaţie la botezuri şi a fost martorul multor mirese furate.

Mihai poate înlocui o orchestră întreagă

Ştie să cânte la orgă, acordeon, trompetă, muzicuţă, baterie şi tobă de fanfară. Şi nu se opreşte aici. Vrea să înveţe să interpreteze şi la alte instrumente deoarece prinde repede.

„Îmi plac toţi interpreţii de muzică populară din Suceava, în special Sofia Vicoveanca“, afirmă bărbatul. Mihai Purice a participat la numeroase nunţi, iar de la unele a rămas cu amintiri amuzante. „Îmi amintesc că la o nuntă în Bursuceni am trecut un pod şi am căzut toată formaţia în apă, până la gât, cu scule cu tot. Mireasa a avut noroc, trecuse puntea la timp“, afirmă suceveanul.

Profil
Născut. 31 iulie 1966, în comuna Liteni, Suceava.
Studii. Şcoala de Electromecanică la Moreni, Dâmboviţa.
Familie. Are o fată şi un băiat.

Întrebări şi răspunsuri
De ce vă place să lucraţi în construcţii?
Pentru că atunci când faci ceva cu mâna ta şi rămâne în urmă ai un sentiment de utilitate şi mândrie. Eu am făcut altă şcoală, trebuia să rămân în Moreni şi să lucrez în mine sau la petrol, însă am venit acasă şi m-am apucat de alte meserii. Vreau să sculptez, îmi place foarte mult să fac mobiliere de grădină în stil rustic.
La ce vârstă aţi început să cântaţi?
Sora mea lua lecţii cu plată de acordeon, iar eu am învăţat aşa, din mers. În clasa I am cântat prima dată şi am început să îndrăgesc muzica populară. De atunci, am încercat să învăţ cât mai multe instrumente. Ştiu să fac de toate.

Ce-i place
Iubeşte sportul, iar preferatele lui sunt fotbalul şi boxul. „Am făcut box la Flacăra Automecanica, la Moreni, cât am fost la şcoală“, mărturiseşte Mihai.

Ce nu-i place
Lui Mihai Purice nu-i place să fie minţit şi să nu se poată ţine de cuvânt. De asemenea, suceveanul îi detestă pe cei care fac lucruri de mântuială.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite