Portret/ Sorina Corduneanu: mama adoptivă a câinilor părăsiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina Corduneanu
Sorina Corduneanu

Suceveanca are grijă de zeci de maidanezi. Le găteşte zilnic şi nu pleacă de acasă fără să-şi pună în poşetă medicamente pentru patrupede.

Sorina Corduneanu atrage atenţia prin mărinimia de care dă dovadă faţă de animale. În decursul anilor a hrănit şi a tratat sute de câini vagabonzi.
„Nu pot să trec pe lângă un animal fără stăpân şi să nu-i întind o mână de ajutor, dacă este rănit sau să nu-l hrănesc“, a declarat Sorina Corduneanu. A moştenit pasiunea pentru animale de la părinţii ei, care au avut mereu un câine în gospodărie.


Găteşte zilnic 50 de kilograme de mâncare


De când se ştie are grijă de animale, iar în timp a ajuns să primească apeluri disperate de la sucevenii care văd animale chinuite şi au nevoie de ajutor.
„Mă caută oameni cu tot felul de probleme. Ba că au văzut un câine călcat de maşină, ba unul abandonat sau un papagal rătăcit“, a adăugat femeia. O zi din viaţa Sorinei trece pe neobservate, mai ales că are de hrănit zilnic câteva zeci de patrupede. În afară de animalele ei de companie, cărora le pregăteşte de mâncare şi le administrează diverse tratamente, suceveanca găteşte zilnic pentru maidanezii din oraş.


Iar pentru asta are pusă deoparte o oală de 50 de litri. „De dimineţă până seara gătesc şi am grijă de ei. Nu pot să-mi închipui ce s-ar întâmpla dacă nu aş merge o singură zi să le dau de mâncare“, a declarat Sorina. Toate animalele îi sunt dragi şi suferă de fiecare dacă când vreunul se îmbolnăveşte. „Am găsit în urmă cu câţiva ani un câine ciobănesc mioritic, care era bolnav de cancer. L-am dus la adăpost  pentru sterilizare şi medicii l-au eutanasiat fără să-mi spună pentru că ştiau că sufăr“, a povestit Sorina.


În timp a învăţat toate bolile de care pot suferi câinii. „Atunci când văd un câine pot spune doar la o primă vedere de ce suferă. Am întotdeauna poşeta plină de medicamente pentru ei“, a mai spus Sorina Corduneanu. Atunci când găseşte câini de rasă abandonaţi pe străzi face eforturi pentru a le găsi proprietarii: dă anunţuri în ziare sau face afişe pentru ei. Sorina Corduneanu a îngrijit în decursul anilor câinii abandonaţi prin preajma Sucevei, din pădurea de la Adâncata, Fălticeni sau chiar de la Botoşani. „În comuna botoşăneană Baia a găsit soţul meu un ghemotoc din blană. Nu ştia la început ce era, abia acasă, după ce i-a făcut o baie, şi-a dat seama că era un pechinez“, îşi aduce aminte amuzată femeia.

întrebări şi răspunsuri


Cu cine colaboraţi să ajutaţi patrupedele?


Doamna Mocrei din cartierul Zamca îi hrăneşte pe cei din zona ei, mai este doamna Guţu, pensionară, care a închiriat o casă în acelaşi cartier ca să crească animalele părăsite şi pentru care plăteşte chirie lunară, doar ca să aibă unde să le găzduiască. Dar mai am nişte prieteni, Codruţa şi Nicu, din cartierul Burdujeni, care îngrijesc câinii comunitari din acea zonă. 


 Cât cheltuiţi pe lună pentru câini?


Nu am o sumă exactă pe care să o contabilizez în fiecare lună, dar în mare, cheltuiesc pe lună cam un sfert din pensia soţului. Soţul meu a fost judecător şi are un venit decent.

ce-i place
„Îmi place să călătoresc, să văd lumea. Sunt atrasă de cultura japoneză şi mi-aş dori să ajung acolo, să vizitez templele“, spune suceveanca.

ce nu-i place
 Deşi se ocupă de tratamentul animalelor şi merge cu ei la veterinar când este nevoie, iubitoarei de patrupede nu-i plac spitalele şi evită să consulte medicul, chiar şi atunci când sănătatea ei este pusă în pericol.

profil
născută. 7 iunie 1959, Suceava.
studii. Liceul „Petru Rareş“ din Suceava.
familie. Căsătorită.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite