Portret/ Silviu Mihail Stănescu pregăteşte viitorii fotbalişti ai Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prieten cu Ion Oblemenco, a studiat sportul la Bacău şi a antrenat jucătorii de la Ceahlăul Piatra Neamţ şi de la Politehnica Iaşi. Acum se ocupă de juniorii de la Suceava.

A fost atras încă de mic de balonul rotund. Locuia la doar 15 metri de porţile stadionului din Drăgăşani, fapt care a contribuit la „contaminarea“ cu microbul fotbalului. Primul pas în cariera fotbalistică l-a făcut la Craiova.

La nouă ani, a devenit component al echipei de juniori Ştiinţa Craiova, apoi a fost luat la Universitatea. „Aici am trăit cele mai bune momente din fotbal. Pot spune cu mândrie că la Universitatea m-am format ca jucător şi antrenor“, îşi aminteşte Silviu Stănescu.

Amintirea cea mai dragă din această perioadă este legată de prietenia cu Ion Oblemenco, unul dintre jucătorii care au contribuit la gloria Universităţii Craiova.

Cu Oblemenco la Craiova

„La mulţi ani după ce am jucat împreună a fost invitat la o emisiune în cadrul căreia a declarat că eu îi sunt cel mai bun prieten. M-a bucurat enorm acest lucru“, spune antrenorul. Pentru că erau prieteni şi se ştiau încă din perioada junioratului, Silviu Stănescu susţine că a contribuit la readucerea de la Rapid a lui Oblemenco.

„Atunci, datorită lui, am reuşit să câştigăm pentru prima oară Campionatul Naţional de fotbal. Acest lucru a reprezentat o mare satisfacţie pentru noi mai ales că rezultatele importante erau marcate de echipele din Bucureşti“, îşi aminteşte sportivul. La Universitatea Craiova, Silviu Stănescu a avut şi cele mai mari realizări atât ca jucător, cât şi ca antrenor.

A reuşit să ajungă până în semifinalele Cupei Cupelor, în detrimentul unor echipe mari precum Leeds United, Bordeaux, ACF Fiorentina ori Betis Sevilla. „Când am fost în Anglia, la Leeds United, am rămas impresionat de suporterii lor. Atunci, în minutul 82, am marcat al doilea gol, iar suporterii s-au ridicat şi au aplaudat realizarea echipei“, îşi aminteşte sportivul. De-a lungul timpului, a antrenat mai multe echipe, printre care Rapid Bucureşti, Ceahlăul Piatra Neamţ şi Poli Iaşi.

Antrenor în Suceava la juniori

Aflat într-o perioadă de cumpănă, la recomandarea unui prieten a părăsit Rapidul pentru a se muta în Suceava, ca antrenor. „Suceava mi-a plăcut din prima clipă când am ajuns aici“, spune Silviu Stănescu.

Perioada petrecută la Cetatea Suceava a fost una fastă atât pentru el, cât şi pentru echipă, acesta fiind la un pas de promovare în primul eşalon al campionatului românesc. După desfiinţarea echipei de fotbal din municipiu din cauza problemelor financiare, acesta s-a dedicat descoperirii de noi talente, fiind antrenor al echipei de juniori.

Profil

Născut: 24 august 1944, Drăgăşani, judeţul Vâlcea.
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Bacău.
Familie: Este căsătorit, are trei copii.

Întrebări şi răspunsuri

Care au fost echipele pe care le-aţi antrenat?
Am antrenat mai multe echipe, printre care: Universitatea Craiova, FC Olt Scorniceşti, Internaţional Sibiu, Gloria Bistriţa, CSM Reşiţa, Rapid Bucureşti, Ceahlăul Piatra Neamţ, Poli Iaşi şi, nu în ultimul rând, Cetatea Suceava. Totodată, am antrenat şi la echipa naţională.

Este mai greu să antrenaţi juniori decât seniori?
Da, pentru că cei mici nu sunt nişte adulţi în miniatură. Trebuie să ştii cum să iei fiecare copil în parte şi să-l antrenezi în funcţie de calităţile sale. Nu îl poţi pregăti ca pe un senior. În plus, nici fondurile nu sunt aceleaşi astfel încât, de multe ori, părintele este cel care plăteşte toată pregătirea.

Ce-i place
Antrenorul se consideră un om simplu şi susţine că lucrurile banale din viaţă îi aduc liniştea.  Acestuia îi plac teatrul şi muzica interpretată de Tudor Gheorghe. Când are puţin timp liber citeşte.

Ce nu-i place
Silviu Stănescu detestă lipsa de implicare a oamenilor. „Nu-mi place lipsa de educaţie.Oamenii nu înţeleg că trebuie să existe respect“, a spus sportivul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite