Portret/ Sextilia Crăciun a pregătit sute de olimpici la română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost profesoară de limba română timp de 33 de ani. Dascălul a reuşit să ducă prestigiul şcolii rădăuţene unde a predat la nivel internaţional.

Sextilia Crăciun este profesor de limba română din 1977, după ce a absolvit, în secret faţă de părinţii ei, Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

„Cu toate că părinţii au vrut să mă fac doctor, nu m-au putut împiedica să fac ceea ce îmi plăcea. Învăţam la română cu cartea de anatomie aşezată peste cea de română. Când intra mama în cameră, eu citeam la anatomie, iar când ieşea mă pregăteam de admiterea la Filologie“, povesteşte Sextilia Crăciun.

Şi-a supărat părinţii

După ce s-a întors acasă de la admitere şi le-a spus părinţilor că va studia Filologia, şi nu Medicina, părinţii nu au reacţionat prea bine, însă s-au împăcat cu alegerea universitară a singurei lor fiice. După ce a absolvit facultatea a început să predea limba română la Şcoala Generală Nr. 1 din Rădăuţi, până în 1989, când s-a mutat la Şcoala Generală Nr. 3 „Mihai Eminescu“. Cu toate că a visat de mică să se facă actriţă, Sextilia Crăciun a ajuns să fie unul dintre cei mai valoroşi profesori pe care îi are Suceava.

În activitatea sa didactică de 33 de ani a pregătit mii de elevi, iar timp de 15 ani s-a ocupat de copiii care au ajuns la olimpiadele naţionale. Acum, în ultimul an înainte de a se pensiona, profesoara pregăteşte o elevă pentru olimpiada internaţională.

Îşi aminteşte şi acum cu drag de primul elev al ei care a participat la olimpiada naţională de limba română, prin anii 1980. Îl cheamă Sorin Petraşcu şi a ajuns medic chirurg la Spitalul Câmpulung Moldovenesc.

„Şi acum mai ţinem legătura. Nu există sărbătoare în care să nu mă sune sau să-mi trimită un mesaj cu urări. Ţin foarte mult la elevii mei. Patru dintre fostele mele eleve îmi sunt colege, trei sunt profesoare, iar una este învăţătoare. Pe unii chiar i-am şi cununat. Pentru dascăli, primăvara începe în septembrie, atunci când începe şcoala“, povesteşte profesoara.

Coautor la 10 culegeri

În anii de profesorat, Sextilia Crăciun şi-a pus amprenta în numeroase cărţi. A petrecut scriind sute de nopţi şi a fost coautor la 10 culegeri şi studii printre care „Sintaxa limbii române strict necesar“, „Limba şi literatura română.  Ghid pentru pregătirea concursurilor şi olimpiadelor şcolare“, „Interferenţe lingvistice“ etc.

De asemenea, a realizat Anuarul Şcolii Generale cu clasele I-VIII Nr. 3, în 2004.  În prezent este şi metodistă în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, însă a făcut parte şi din brigada de inspecţie a limbii române din Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Profil
Născută. 11 iunie 1951, Frătăuţii Noi, Suceava.
Studii. Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi, Facultatea de Filologie, 1977.
Damilie. Recăsătorită, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Cum aţi colaborat cu elevii şi colegii în toţi aceşti ani?
Am iubit colectivele din care am făcut parte şi m-am înţeles cu toţi, întotdeauna. Dacă nu am ştiut ceva vreodată, am întrebat. La mine nu a existat distanţă între catedră şi bancă. Nu doar eu întreb şi elevii mei răspund. Pentru mine impresiile elevilor mei au fost importante.
 
Cum vă simţiţi acum, în prag de pensionare?
În ciuda anilor care au trecut, mă simt foarte tânără. Dacă aş putea să o iau de la capăt aş merge pe acelaşi drum.

Ce-i place
Îi plac literatura, muzica clasică şi cea liturgică. De asemenea, îi plac expoziţiile şi să meargă la teatru, cu toate că în Rădăuţi nu prea are unde să vadă spectacole.

Ce nu-i place
„Sunt o mulţime de lucruri care nu îmi plac. Spre exemplu, nu îmi plac invidia, răutatea, lăcomia“, a detaliat profesoara.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite