Portret/ Sergiu Guşeţu cucereşte inimi cu poeme în engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Guşeţu
Sergiu Guşeţu

Tânărul din Fălticeni a scris prima poveste în limba lui Shakespeare când era elev în clasa a VI-a. Încurajat de dascăli, a scos recent primul său volum de poezii. 

Tânărul din Fălticeni a făcut primii paşi ca scriitor sub îndrumarea dascălilor din clasele gimnaziale. Zâmbind, Sergiu îşi aminteşte despre prima sa lucrare primită cu aplauze la şcoală. Elev în clasa a VI-a, el a fost nevoit să scrie o poveste în limba engleză. Inventiv şi talentat încă de atunci, tânărul i-a pregătit  profesoarei o poveste despre un căpcăun.

„Lucrarea i-a plăcut mult profesoarei, care a oferit-o colegilor ei pentru a fi publicată în revista şcolii. Tot ea a fost şi cea care m-a încurajat să scriu mai departe, oferindu-mi multe sfaturi“, a povestit tânărul.

A început cu versuri în engleză

Încurajat de dascăl să continue să scrie, Sergiu s-a pus serios pe treabă şi a aşternut pe hârtie mai ales versuri. Timid, la început i-a fost teamă să arate şi celor din jur operele sale. „Aşa este firea mea. Nu îmi place să ies în evidenţă“, a explicat suceveanul. Încurajat totuşi că prima sa scriitură a fost apreciată la şcoală, Sergiu s-a pus serios pe treabă şi a continuat să scrie versuri, în special în limba engleză.

„Am continuat cu diverse poezii, mult diferite faţă de ce scriu acum. Pe atunci scriam poezii în engleză, dar gândite în limba română. Era mai mult un joc“, a explicat tânărul. Poemele sale l-au adus repede pe Sergiu în centrul atenţiei colegilor săi de şcoală. „Pe la început am scris o poveste de dragoste, mai mult ca un cântec. Colegelor le-a plăcut foarte mult“, a mai spus tânărul.

Printre fanii săi s-au numărat în special fetele, care l-au încurajat să scrie şi poezii în limba română. „Primul poem se intitula «Tu» şi era povestea unui băiat căruia îi era frică să-i spună unei fete ceea ce simte pentru ea“, a povestit autorul.

Primul volum: „Culegând lacrimi de înger“

Una dintre profesoarele de engleză pe care le-a avut în şcoala generală l-a promovat în cadrul revistei „To Be/A Fi“  din Câmpulung. Acesta a fost primul contact cu adevăraţii cititori. Tânărul a continuat să-şi publice lucrările pe internet, dar şi în alte reviste din judeţ. Încurajat de reacţia cititorilor săi, Sergiu a participat şi la diverse concursuri literare din Suceava.

„Mi-am prezentat creaţiile la mai multe competiţii. Printre acestea se numără «Nordlitera» şi «Versul»“, a povestit Sergiu. Deşi nu a obţinut premii, scriitorul nu s-a descurajat şi a continuat să aştearnă versuri pe hârtie. „Îmi place să scriu. A devenit un reflex aproape zilnic să compun poezii“, a explicat scriitorul. El spune că ceea ce-l inspiră sunt toate lucrurile pe care le întâlneşte în viaţa de zi cu zi.

„Îmi place să fiu atent la tot ce este în jurul meu. Scriu despre iubire, despre viaţă sau natură. Uneori compun şi poezii filosofice, însă nu mă bazez în totalitate pe regulile prestabilite în cărţile de teorie literară, care fac ca mesajul să se piardă“, a explicat suceveanul.

Toată creaţia sa de până acum şi-a pus-o cap la cap în primul volum pe care l-a intitulat „Culegând lacrimi de înger“. Cartea cuprinde atât poezii în limba română, cât şi în engleză.

Profil
Născut. 8 aprilie 1990, la Fălticeni.
Studii. Universitatea „Al. I. Cuza“, Facultatea de Litere, din Iaşi.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri ai pentru viitor?
Am început lucrul pentru un prim roman psihologic. La început e o povestire banală, ceva care stârneşte curiozitatea, după care urmează o rupere de ritm, ceva şocant. Mă interesează ce anume provoacă tot acest dezechilibru.
Ce alte pasiuni mai ai în afară de scris poezii?
Îmi place mult să cânt. În urmă cu câţiva ani am luat şi lecţii de canto, însă nu am continuat să studiez serios acest lucru. Am fost invitat să concertez şi la câteva baluri şcolare, dar nu am făcut performanţă din cântat. În acest moment sunt foarte pasionat de muzica rock. De ceva vreme am început să cânt la chitară şi mi-ar plăcea să înfiinţez o trupă rock.

Ce-i place
Tânărului sucevean îi place sportul şi, în special, fotbalul. Când are timp se întâlneşte cu prietenii pe teren la o partidă cu balonul rotund. Sergiu mai spune că este dependent de jocurile pe calculator, pasiune despre care spune că ar vrea să scape.

Ce nu-i place
Lui Sergiu nu-i place bârfa şi susţine că s-a ferit întotdeauna de persoanele care nu au cuvânt sau bun-simţ.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite