Portret/ Sergiu Ganea: „Fiecare obiect vechi este o comoară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Ganea
Sergiu Ganea

Preşedintele colecţionarilor din Suceava a adunat mii de timbre, vase de ceramică sau metal, monede, tablouri şi cărţi vechi, pe care vrea să le doneze unui muzeu public. 

O colecţie de mărci poştale moştenită de la mama sa, fost director la poşta din Rădăuţi, l-a făcut pe Sergiu Ganea să se apuce la modul serios să strângă lucruri de valoare. Astfel, între anii 1964 şi 1970, a lucrat pe şantierele arheologice de la Putna. Împreună cu şapte copii, îi ajuta pe profesioniştii care făceau săpături acolo. De atunci, adună cu pasiune fragmente de istorie.


A descoperit morminte vechi de 2.000 de ani


Ulterior, după terminarea şcolii de aviaţie, a fost repartizat la Constanţa, unde a stat patru ani şi jumătate. „Acolo mi-am petrecut tot timpul liber pe mini-şantierele arheologice pentru care statul nu mai avea timp şi oameni. Era un fel de libertate totală. Cine era interesat în mod deosebit plătea o taxă şi putea face săpături“, povesteşte Sergiu Ganea. În acea perioadă a avut norocul să găsească trei morminte vechi în zona Histria, în care scheletele s-au păstrat extraordinar de bine.


„Primul lucru care te impresiona în morminte erau monedele care se găseau în globii oculari, în gură şi pe piept. Într-un singur mormânt am găsit monede şi în mâinile mortului. Acel cadavru a fost al unui roman căci romanii aveau credinţa că trebuie să-şi plătească intrarea la zei. La Institutul de Antropologie de la Iaşi am verificat vechimea craniilor, care ar fi de peste 2.000 de ani“, povesteşte colecţionarul.


În vara anului trecut a participat la Cernăuţi la săparea unor necropole, unde au fost descoperite peste 30 de monede polone din perioada 1457-1514, cât şi numeroase bijuterii de bronz şi argint. „Am discutat cu directorul Muzeului de Istorie din Cernăuţi, care mi-a spus că îmi dă toate obiectele de origine română din perioada medievală şi modernă, care se găsesc în custodia muzeului, în depozit, în contra partidă cu obiectele de origine ucraineană şi rusă pe care le am eu“, spune Sergiu Ganea.


Colecţionarul sucevean vrea ca munca sa să rămână în memoria concetăţenilor. Un prim pas în acest sens a fost să doneze municipalităţii o statuie ecvestră a lui Ştefan cel Mare, din colecţia personală, realizată în 1976 de sculptorul Geo Rădulescu. „Ambiţia mea este ca tot ceea ce am colecţionat să ajungă sub ochii sucevenilor, în muzeul lor, printr-o donaţie care să-mi poarte numele“, explică colecţionarul. Sergiu Ganea şi-a oferit colecţia integrală Muzeului  de Istorie Suceava, dar conducerea instituţiei l-a refuzat, motivând că nu deţine suficient spaţiu pentru a o expune.

întrebări şi răspunsuri


Ce reprezintă pentru dumneavoastră aceste obiecte de valoare?
Fiecare obiect vechi este o comoară creată în felul ei cu mâna omului. Atunci când pleci însă de pe lumea asta, pleci la fel de gol cum ai venit. Nu iei nimic cu tine. Durerea mea va fi dacă nu voi reuşi să donez toate aceste comori unui muzeu şi mai ales oamenilor care vor urma. 
Acum ce colecţionaţi?
Nu mai colecţionez decât artă, tablouri şi sculpturi ale pictorilor clasici şi contemporani. Am peste 80 de lucrări din patrimoniul naţional ale membrilor Uniunii Artiştilor Plastici, precum Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Ion Irimescu, Dumitru Ghiaţă şi mulţi alţii.

ce-i place
Pe lângă faptul că îi plac animalele, în special câinii şi pisicile, colecţionarul este pasionat de „vânătoarea cu aparatul de fotografiat“. „În natură mă refugiez numai cu aparatul de fotografiat, pentru că altfel mi-e milă să-i fac rău“, explică Sergiu Ganea.

ce nu-i place
„Nu-mi place epoca în care se află România şi românii şi care, spre deznădejdea mea, va mai dura încă 80 de ani. Bunicul meu spunea ceva ce citise într-o carte sfântă «Turma care-şi ucide păstorul va pribegi 100 de ani». La început nu am crezut, dar acum îi dau dreptate“, spune colecţionarul.

profil
născut. 17 decembrie 1951, Suceava.
studii. Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Al. Ioan Cuza“ Iaşi, 2002.
familie. Căsătorit, are trei copii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite