Portret/ Răzvan Mihai Lepărdă, mintea sclipitoare de la „Eminescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Mihai Lepărdă
Răzvan Mihai Lepărdă

Ştie trei limbi străine şi poate face performanţă în orice domeniu. N-a ratat nicio coroniţă, are cinci medalii de aur la înot, iar la teatru a obţinut de două ori locul I.

Când este întrebat dacă există elevul-minune, bun şi la ştiinţe şi la sport, directorul de la „Eminescu“, Mircea Popescu, dă afirmativ din cap şi în secunda doi aduce şi dovada vie: pe Răzvan Lepărdă (11 ani), din clasa a V-a B. Răzvan face colecţie de coroniţe încă din clasa I, iar premiile curg oriunde s-ar duce. La şcoală are notele în catalog trecute parcă în sistem binar, doar de 10 la toate disciplinele.

În clasa a II-a a făcut testul de inteligenţă şi a ieşit că este un copil dotat, cu un IQ de 110 şi că poate face performanţă în orice domeniu. Drept dovadă, a obţinut cinci medalii de aur la înot şi două diplome cu premiul I, la Palatul Copiilor, în piese de teatru.

„Ştiu să înot de la trei ani, însă acum nu prea mai am timp, trebuie să mă concentrez pe şcoală. La teatru am jucat în rolul «Licuriciul» şi rolul «Pasărea Kolo Kolo» din «Elefănţelul curios». Îmi place să fac de toate şi să învăţ lucruri din mai multe domenii“, povesteşte Răzvan. Este un bun înotător, însă nu ar dori să facă performanţă în această direcţie.

Prietenii săi, „Cireşarii“

Pe lângă învăţat, Răzvan citeşte cu plăcere orice carte bună. Cel mai mult i-au plăcut volumele lui Constantin Chiriţă, „Cireşarii“. A stat cu sufletul la gură alături de Tic, cel mai mic şi mai simpatic personaj din poveste, la toate aventurile lui. A călătorit cu ei prin „Castelul fetei în alb“, apoi a jucat la „Roata norocului“ şi a rămas prins în peştera ascunsă câteva zile bune împreună cu Ursu, Maria şi restul personajelor.

Răzvan îl mai iubeşte şi pe Colţ Alb şi spune că l-au amuzat peripeţile lui Nică mai mult decât orice. La capitolul „limbi străine“ Alex învaţă engleza şi franceza, însă cel mai mult îi place germana, pe care o studiază la şcoală ca limbă maternă. A învăţat primele cuvinte la vârsta de patru ani, de la grădiniţă şi ar vorbi ore întregi fără să obosească.

„Vreau să merg la Bucureşti la Liceul «Goethe», pentru că acolo învăţ numai în limba germană sau să plec la o şcoală chiar în Germania. Aş avea la cine să stau şi cred că asta m-ar face fericit. La facultate vreau să dau la un profil real, îmi place matematica şi m-ar tenta să fac marketing sau management“, povesteşte Răzvan.

Părinţii lui cred că fiul lor are uneori probleme din cauza faptului că este prea isteţ, îl ia mintea pe dinainte, cum s-ar spune. Însă Răzvan ştie să se descurce oriunde şi întrece pe oricine în politeţuri. Că este băiat educat o spun şi profesorii lui, însă cel mai mult ţin la el pentru că este ca o „sugativă“, prinde orice noutate şi învaţă fără eforturi.

Profil
Născut. 3 august 1998, Suceava.
Studii. Este elev în clasa a V-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“, Suceava.
Familie. Locuieşte cu părinţii.

Întrebări şi răspunsuri
Ce ai schimba la şcoala unde înveţi?
Mi-ar plăcea dacă s-ar face în Suceava o clasă unde să se predea numai în limba germană, şi matematica, şi fizica, şi biologia, absolut tot.  La clasa mea se face germana ca limbă maternă, însă ar fi binevenită şi o astfel de clasă specială pentru copiii care doresc să studieze de mici limbile străine. 
Care profesori îţi sunt cei mai dragi?
Eu mă înţeleg bine cu toţi, dar ca să dau câteva exemple, pe cei care sunt un model pentru mine, aş aminti numele profesorului de matematică, Gheorghe Afloarei, profesoara de română, Cornelia Bratudar şi doamna dirigintă, care este şi profesoară de engleză, Corina Nuţu.

Ce-i place
Îi place să facă sport, obişnuieşte, după ce îşi termină lecţiile, să alerge pe afară, dar şi să citească cărţi bune. Iubeşte limba germană şi cifrele şi doreşte o carieră în acest domeniu.

Ce nu-i place
Nu-i place gălăgia din clasă şi faptul că unii colegi sunt prea „năzdrăvani“ uneori şi tulbură ordinea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite