Portret/ Raluca Marusiac face bijuterii din ce aruncă alţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra creează accesorii din materiale reciclate pentru femei. Ea confecţionează o broşă dintr-o placă de circuite folosită sau din piuliţe aruncate.

Raluca are 23 de ani şi este designer de accesorii. A descoperit această pasiune în urmă cu doi ani. „Toţi prietenii şi cunoştinţele mai vechi rămân impresionate când aud cu ce mă ocup acum, pentru că nu ştiam de această latură artistică a mea pâna în anul 2008“, se amuză povestind Raluca. Totul a început de la o curiozitate personală, după ce s-a hotărât să-şi creeze propriile accesorii, comandând de pe internet mărgele. „Primul obiect pe care l-am făcut, cred că a fost un colier. Nu mai ştiu exact, pentru că totul s-a precipitat foarte repede. Am descoperit că îmi place şi am făcut mai multe odată“, explică artista.


Acum, după doi ani, nu-şi mai aduce aminte numărul obiectelor confecţionate pentru că, spune ea, cu asta îşi ocupă timpul liber şi nu are o normă de lucru. „Atunci când am inspiraţie pot face zeci de accesorii sau, uneori, trec şi câte trei zile până mă hotărăsc ce să fac. Probabil că am creat accesorii de ordinul sutelor, pe care majoritatea le-am vândut“, ne-a spus designerul. Raluca confecţionează cercei, coliere, brăţări, bentiţe pentru păr, broşe şi clame. Materialele folosite pentru creaţiile sale sunt adesea obiecte ale prietenelor care nu le mai folosesc.


Amicii o aprovizionează cu resturi


„Cunoştinţele mele ştiu acum de pasiunea mea şi după ce fac curăţenie sau găsesc un nasture vin şi mi-l aduc pentru ca eu să-l valorific“, a mai spus artista. Accesoriile ei sunt făcute din cele mai ciudate obiecte, pe care omul de rând le-ar arunca sau le-ar ignora. Ea foloseşte nasturi, pietre semipreţioase, cip-uri sau piuliţe şi şuruburi pentru a crea adevărate bijuterii.


A participat la cinci târguri de hand-made de când şi-a descoperit pasiunea şi intenţionează să-şi deschidă un magazin împreună cu alţi doi asociaţi. Cel mai drag obiect create de ea este o broşă făcută dintr-un nasture foarte vechi, care i-a picat cu tronc şi pe care nu mai vrea s-o vândă. Are coroniţe de păr făcute din plăci de circuite cu tranzistori şi cip-uri.


Pentru a confecţiona un accesoriu, Raluca munceşte uneori cu orele, fără să se uite la ceas. „Uneori poate dura numai cinci minute, dacă am inspiraţie sau ştiu deja ce vreu să creez. Dacă nu, pot sta şi câte opt ore sau trec zile în şir până decid cum va arăta produsul final“, a explicat Raluca. Ustensilele folosite de ea pentru a crea bijuteriile sunt nişte cleşti speciali pentru format bucle, de tăiat sârmă sau de capsat, un pistol de lipit şi ac pentru cusut. În luna iulie a acestui an ea va merge la un festival din Braşov dedicat obiectelor hand-made.

întrebări şi răspunsuri


Ce preţuri au produsele confecţionate de tine?
În funcţie de materialul folosit şi de orele de muncă depuse pentru produsul finit, accesoriile făcute de mine au preţuri cuprinse între 7 lei şi 70 de lei.
Cui vinzi produsele?
În afară de târgurile de hand-made şi de evenimentele municipalităţii de sărbători, când putem să venim la tarabe să expunem marfa, mi-am creat un blog de unde se poate comanda online. Cel mai adesea primesc comenzi de la prieteni şi cunoscuţi, prin viu grai.

ce-i place
 „Îmi place la nebunie machiajul. Îmi doresc să urmez şi nişte cursuri specializate în acest sens pe viitor. Ori de cîte ori am ocazia le fardez pe prietenele mele, ca să mai încerc modele noi“.

ce nu-i place
„Nu-mi plac kitschurile şi chinezăriile. Adesea la târguri de obiecte hand-made vin oamenii care expus produse care arată ca cele din bazar, fără a avea vreo legătură cu artizanatul“.

Profil
născută. 24 martie 1987, la Gura Humorului.
studii. Studentă în anul II la Facultatea de Economie, Specializarea Management.
familie. Este căsătorită.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite