Portret/ Matilda Pascal Cojocăriţa aduce voia bună în casele moldovenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interpreta de muzică populară se mândreşte cu familia ei pentru că toţi membrii sunt artişti. Cântăreaţa se simte împlinită atunci când vede că oamenii cântă odată cu ea.

Şi-a trăit copilăria într-un oraş mic din judeţul Vaslui, unde nici bogăţia dar nici tristeţea nu-şi au locul. Matilda Pascal Cojocăriţa a plecat din mijlocul unor oameni simpli, dar plini de viaţă, care au ştiut să cânte şi să danseze cu orice ocazie. Din Negreşti a plecat la 17 ani, după ce şi-a dat seama că pasiunea ei pentru muzică este prea mare ca să mai încapă în Casa de Cultură din Centru, locul unde repeta şi cânta cu ansamblul local.

De muzica populară s-a îndrăgostit de mică. Mama  ei obişnuia să-i cânte adesea, la fel şi bunica. Şi pentru că îi stă bine în costum tradiţional, are acasă o colecţie de straie populare de prin toată ţara. „Pasiunea şi dragul pentru muzică m-au urmărit peste tot. După ce am terminat liceul «Emil Racoviţă» din Iaşi m-am angajat la Combinatul de fire şi fibre sintetice, că aşa era pe atunci, intrai direct la serviciu. Acolo am intrat în ansamblul combinatului şi am cântat nu doar muzică populară, ci şi uşoară“, povesteşte interpreta.

Cea mai frumoasă româncă, în 1979

În urmă cu trei decenii, la Costineşti, a obţinut titlul de Miss România. Îşi aminteşte cu plăcere de acele clipe şi mărturiseşte că, atunci când o priveşte pe fiica ei, se vede iar tânără. Pe lângă muzică, Matilda mai este îndrăgostită şi de dans, iar când are ocazia preferă să danseze cu soţul ei. De obicei, la nunţile la care este chemată nu are parte de odihnă. Cântă live şi stă multe ore în picioare.

Însă nimic nu o bucură mai mult când vede oamenii fericiţi şi când aceştia cântă odată cu ea „Cine-a pus cârciuma-n drum“ sau „Dragostea şi tinereţea“. Pe lângă cariera muzicală şi familie, Matilda Pascal Cojocăriţa se mai ocupă şi de o afacere prosperă. Şi-a deschis o brutărie în Bistriţa, oraşul în care locuieşte în prezent împreună cu soţul şi cei trei copii, şi ei artişti.

Pâine ca la mama acasă

Înaintea fiecărui Crăciun sau Paşte, oamenii vin şi cumpără de aici cozonaci şi colaci. Este mulţumită şi spune că afacerea îi merge nu pentru că este vedetă, ci pentru că are grijă să facă pâinea „ca la mama acasă, în cuptor, bine rumenită“.

Se mândreşte cu cel mai recent album, „În fumul de ţigară“, şi crede că un mesaj frumos ajunge la inima ascultătorului indiferent dacă este transmis prin muzică populară sau prin romanţă. Solista a observat că oamenii reacţionează diferit atunci când ascultă cele două genuri. „La auzul unui cântec popular omul se veseleşte, chiar dacă versurile spun de necazuri, însă la o romanţă se întristează aproape fără voie“, încheie artista. 

Profil
Născut. 4 octombrie 1958, Negreşti, judeţul Vaslui.
Studii. Facultatea de Muzică, Universitatea „Spiru Haret“, din Bucureşti.
Familie. Căsătorită, are trei copii

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost nunta cu cele mai multe peripeţii la care aţi cântat?
Nu nunta la care am fost, ci nunta la care n-am fost. Mi s-a întâmplat să mă cheme nişte oameni, de treabă de altfel, din Giurgiu, la o nuntă. Am primit de la ei un avans de 500 de euro, însă cu cât se apropia ziua nunţii, cu atât nu mai ştiam nimic de ei. Până la urmă am aflat că amânaseră nunta şi nu m-au anunţat. Le-am dat banii înapoi.
Ce vă place să faceţi atunci când treceţi prin Negreşti?
Să-mi văd prietenii de acolo şi să le cânt. De obicei, când au o sărbătoare, mă cheamă în concert. Chiar dacă ajung foarte rar, de fiecare dată mă duc cu drag.

Ce-i place
Îi place să înveţe lucruri noi. Din acest motiv, a făcut Facultatea de Muzică împreună cu soţul ei, Ştefan Cigu, iar în prezent amândoi s-au înscris la un master în folclor. Îi mai plac Sărbătorile de iarnă şi cozonacul cu nucă.

Ce nu-i place
Nu-i place să aştepte prea mult. Cântăreaţa se consideră o persoană răbdătoare, însă îi displac oamenii care întrec măsura.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite