Portret/ Lăcrămioara Bălan, medicul care şi-a învins cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este încă din 1993 una dintre cele şapte femei din România care conduc un serviciu de medicină legală. În urmă cu nouă ani a câştigat lupta cu o boală cumplită.

Aajuns medic legist la Suceava deoarece a vrut să fie alături de familie. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, în 1986, după care a făcut stagiatura, trei ani, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara. În pragul Revoluţiei, a primit repartiţie la dispensarul orăşenesc din Solca, unde a stat un an.

În 1990 a dat examenul de rezidenţiat, însă pentru că erau locuri doar la Terapie Intensivă, la Spitalul Judeţean Suceava, a renunţat la post.

Un an mai târziu, avea de ales între Radiologie, Microbiologie şi Medicină Legală pentru a fi alături de soţ şi de fiica lor. A ales Medicina Legală deoarece postul de la Radiologie nu era prea sigur, iar pentru microbiologia nu o pasiona. Drept urmare, din 1993 practică medicina legală în Suceava. S-a integrat rapid în colectivul pe care l-a găsit, care era compus din zece oameni, iar apoi a ajuns şefa Serviciului de Medicină Legală (SML) Suceava, în urma unui concurs.

Doi ani de tratamente

„Munca de manager este foarte dificilă, presupune numeroase responsabilităţi. Am reuşit să schimb înfăţişarea SML prin dotările materiale pe care le-am făcut şi am reuşit să eliminăm necropsiile la domiciliu, care s-au făcut până în 2005-2006 pe ploaie sau vânt“, a  explicat Lăcrămioara Bălan.

La început, îşi aminteşte ea, ar fi vrut să renunţe la medicina legală. În timp, a ajuns să pună suflet la fiecare caz pe care îl are. „Fiecare caz reprezintă o noutate, o enigmă pe care trebuie să o dezlegăm. Chiar dacă apare obişnuinţa atunci când trebuie să faci o necropsie, ideea că te poţi obişnui cu moartea nu există“, povesteşte Lăcrămioara Bălan. În 2001, a primit o veste cumplită: avea cancer.

„Când am ajuns la Cluj, medicii m-au întrebat de ce am venit în stadiul acesta atât de avansat. Nu-mi dădeau şanse să trăiesc. Au urmat doi ani cumpliţi de numeroase tratamente, radioterapie, chirurgie. Şi am învins! Ca în acelaşi an să mă despart de soţul meu“, povesteşte medicul. Experienţele din trecut au făcut-o extrem de puternică, cu toate că e cunoscută ca o persoană foarte sensibilă.

Predă studenţilor suceveni

A urmat Facultatea de Drept la Universitatea „Al. I. Cuza Iaşi“, pe care a absolvit-o anul trecut, iar acum este masterandă. A obţinut doctoratul în medicină legală, iar de anul trecut este lector la Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava,  Catedra de  Medicină Legală şi Criminalistică. Fiica ei  va absolvi la vară Facultatea de Medicină Dentară din Iaşi.

Profil
Născută. 14 mai 1959, Botoşani.
Studii. Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, absolvită în 1986.
Familie. Este divorţată, are o fiică.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost primul caz pe care l-aţi avut?
Îmi amintesc şi acum, aveam nişte emoţii de neimaginat. Era vorba despre un spânzurat. Aceasta a fost proba de foc, odată ajunsă la Suceava. Au urmat apoi sute şi sute de cazuri cu o cazuistică foarte variată. 
Ce vă şochează şi acum, după 17 ani de meserie?
Mă şochează mereu violenţa intrafamilială, între copii şi părinţi, între rude, care încalcă toate legile omeneşti. De verdictul nostru depind repercursiunile asupra vieţii unor persoane, care uneori ajung să fie închise pe viaţă. Cel mai recent m-a şocat cazul mamei care şi-a omorât cu cruzime cele două fetiţe şi apoi s-a sinucis, în urmă cu câteva luni.

Ce-i place
Îi place muntele, îi place să schieze şi să asculte muzică clasică. „Îmi plac oamenii frumoşi şi buni, copiii şi îmi doresc foarte mult să fiu bunică, să am nepoţei“, ne-a spus Lăcrămioara Bălan.

Ce nu-i place
„Întotdeauna am evitat acele aspecte negative ale personalităţii umane legate de minciună, trădare, înşelăciune, de micime sufletească“, a precizat medicul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite