Portret/ Iulian Creţu, liceanul pasionat de programare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Participarea la olimpiadele naţionale şi internaţionale de informatică fac parte din viaţa obişnuită a tânărului, care a adunat multe premii. Iulian Creţu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“, la profilul Matematică-Informatică intensiv, are cele mai multe participări la olimpiade naţionale şi internaţionale.

„Încă din şcoala generală mi-am dat seama că am o anumită înclinaţie spre realism, spre abstract“, a  declarat informaticianul. Atunci când a intrat la liceu nu avea habar despre programere. Ştia doar că acesta este visul său. În decursul anilor de liceu a reuşit performanţe demne de invidiat.

Experienţă de neuitat în Siberia

A participat în cei patru ani de şcoală la olimpiadele naţionale de informatică, reprezentând Colegiul cu mândrie. „În clasa a XI-a am fost prima dată la o olimpiadă naţională, care a avut loc la Cluj, unde am primit o menţiune“, povesteşte Iulian. Apoi au urmat participări consecutive la Ploieşti, Galaţi şi în acest an urmează să meargă la Constanţa.  În clasa a X-a, după ce a obţinut premiul întâi la olimpiada naţională, a fost admis în lotul restrâns de pregătire, după care a fost repartizat de juriu să participe la competiţia internaţională de informatică din Siberia.

„A fost o experienţă aparte atunci când am fost în Siberia. Îmi doream foarte mult să urc pe podium, însă am obţinut doar o diplomă de participare“, a declarat elevul. Experienţa de peste hotare l-a marcat pe Iulian. A fost foarte impresionat  de faptul că în România subiectele la competiţii sunt mult mai grele decât în străinătate şi de diferenţa climatică.

„Deşi am fost vara şi la noi era cald, acolo era atât de răcoare încât nu puteam să stau în tricou. În plus, Siberia este aşezată geografic atât de nordic încât acolo nu există noapte. Pe la 3 dimineaţa abia dacă se însera un pic“, spune tânărul. Cea mai recentă recunoştinţă pentru meritele sale a primit-o în luna ianuarie, când a participat la Festivalul Internaţional de Informatică de la Piatra Neamţ, unde s-a clasat pe locul doi. Iulian a făcut şi un program care să schimbe automat statusul de la Yahoo Messenger.

Profil

Născut: 23 decembrie 1990, Suceava.
Studii: Colegiu Naţional „Ştefan cel Mare“ din Suceava.
Familie: Are o soră mai mică.

Întrebări şi răspunsuri

Ce carieră vrei să urmezi?
Vreau să ajung la Facultatea de Informatică din Cluj pentru că îmi place oraşul şi asta vreau să fac în carieră. În plus, vreau să predau la o facultate, să-mi extind cunoştinţele ajungând profesor universitar doctor, ca să pot face cercetare. 

Cum te înţelegi cu colegii de clasă?
Este uşor să excelezi atunci când colegii tăi te înteleg. În clasa mea sunt mai mult de jumătate olimpici şi atunci nu există invidia. Mai am un coleg, Ştefan Fodor, care participă la olimpiade de informatică, dar suntem pe domenii diferite. Mie îmi place să programez şi să fac aplicaţii şi lui îi palce să dezvolte pagini web.

Ce-i place
Lui Iulian îi place să-şi petreacă timpul liber alături de prieteni, ieşind în oraş. „Merg foarte des la suc alături de colegi şi amici pentru că în Suceava nu prea există locuri unde poţi să te relaxezi sau să te plimbi“, a declarat liceanul.

Ce nu-i place
Nu este un împătimit al lecturii. Citeşte o carte doar atunci când este nevoie. „Acum, în perioada Bacalaureatului citesc mai mult. În rest, prefer să învăţ la informatică ceva nou“, mai spune Iulian.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite