Portret/ Ioan Miheţiu are grijă de nervii sucevenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul se declară un om împlinit. Ardelean de origine, a renunţat la locurile natale pentru a-şi face o carieră în medicină şi a ajuns la Suceava „din întâmplare“.

În prezent, preşedinte al Colegiului Medicilor Suceava şi medic neurolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Ioan Miheţiu se declară un om împlinit. Băiatul unei familii modeste din Roşia Montană, Ioan Miheţiu îşi dorea cu ardoare să fie medic, însă nu orice fel de medic, ci chirurg, pentru a-i vindeca şi ajuta pe oameni.


Căsătorie cu peripeţii  


Drept urmare, a dat admitere la Institutul de Medicină şi Farmacie din Cluj. Aici a cunoscut-o pe Maria, o unguroaică frumoasă care abia reuşea să lege două vorbe în româneşte. Dar s-au iubit atât de mult, încât relaţia lor a ajuns în faţa ofiţerului Stării Civile. „Părinţii ei şi ai mei nu prea erau de acord ca eu român să mă căsătoresc cu o unguroaică, dar nu au avut de ales. Ne-am căsătorit în timpul facultăţii şi am avut şi cei doi copii“, povesteşte doctorul Ioan Miheţiu. A absolvit facultatea în 1970 şi a avut de ales să facă stagiatura în Oltenia sau Moldova.

A ales la întâmplare în Moldova, mai exact la Siminicea. „Aşa am ajuns aici în 1970 cu soţia, cu doi copii şi o valiză. La dispensarul din Siminicea am făcut stagiatura patru ani“, spune Ioan Miheţiu. În 1974, el a ajuns medic de întreprindere la IUPS Suceava unde, după doi ani, datorită rezultatelor foarte bune, a fost numit şef al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava. A stat în această funcţie timp de şase ani, perioadă în care a făcut şi gărzi.


Politică în timpul liber


„Condiţiile erau sub orice critică. Lucram cu nişte maşini vechi, nişte hodoroage care nu aveau decât targă şi tub de oxigen. Asta era singura dotare, plus trusa de prim-ajutor personală în care ne puneam noi ce era nevoie. Acum condiţiile nu se mai compară“, susţine medicul. În 1982 a făcut secundariatul pe Neurologie la Spitalul Colentina din Bucureşti, în 1983 a ajuns inspector la Direcţia Sanitară Suceava, iar până la Revoluţie a fost numit director.


În urma reformei din sănătate, Ioan Miheţiu a ajuns  primul preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. În tot acest timp şi-a făcut meseria de medic în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava. Dacă ar da timpul înapoi, tot medic ar alege să fie. În timpul liber el face politică „ca un moft“, precizează doctorul. „Însă medicina va rămâne mereu pe primul loc“, a spus în final Ioan Miheţiu.

întrebări şi răspunsuri


De ce aţi ales Neurologia?

Sincer, sistemul nervos mi se părea, încă de pe băncile facultăţii, extraordinar de greu de înţeles, poate cea mai dificilă parte a Medicinei. Când a trebuit să aleg la concurs erau doar posturi de medic legist şi neurolog. Profesorul Rusu m-a sfătuit să accept Neurologia. 

De unde pasiunea pentru Chirurgie?
În timpul facultăţii, în vacanţă, lucram la Spitalul Orăşenesc din Abrud ca şi brancardier deoarece tata era contabil în spital şi astfel mai făceam un ban în plus. Acolo l-am cunoscut pe medicul chirurg din spital care mi-a insuflat toată pasiunea, mai ales că îmi plăcea să repar cu mare precizie.

profil
născut. 15 noiembrie 1946, Roşia Montană, judeţul Alba.
studii. Institutul de Medicină şi Farmacie Cluj, promoţia 1970.
familie. Căsătorit, are doi băieţi şi doi nepoţi.

ce-i place
Îi place să petreacă timpul alături de cei doi nepoţi ai săi, Sebastian de 14 ani şi Vanessa de 13 ani. Este mândru că nepoţii îi calcă pe urme. „Amândoi vor să fie doctori şi asta mă bucură nespus“, spune medicul.

ce nu-i place
Nu-i plac situaţiile în care nu-şi poate ajuta pacienţii. „Profesorul Iuliu Haţieganu spune că «nu există boli, ci bolnavi» şi avea mare dreptate. Nu toţi sunt la fel, iar tratamentele au efect diferit în funcţie de «materialul pacientului»“, explică medicul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite