Portret/ Georgiana Chimiec, pictoriţa poliglotă adoptată de englezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra studiază la Ryde School, o şcoală de elită din Londra. Ea a plecat iniţial cu o bursă de studii, dar profesorii britanici i-au propus să rămână.

La doar 16 ani, a întâlnit mai mulţi oameni decât alţii într-o viaţă întreagă. Cu un simţ artistic înnăscut, Georgiana a avut numeroase expoziţii de pictură, atât în ţară, cât şi în străinătate. Tânăra a dovedit însă şi o apetenţă ieşită din comun pentru limbile străine, îndeosebi pentru engleză, având şi şansa de a o avea ca profesoară pe Sanda Mocanu, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“.

Aceasta a îndemnat-o să candideze pentru o bursă HMC. „Selecţia s-a organizat pentru prima dată la noi în ţară. Eram în clasa a X-a şi aproape 30 de colegi, numai de la mine din liceu, şi-au depus atunci dosarele. Se adunaseră aproximativ 2.000 de dosare pe ţară. Au urmat mai multe etape de departajare şi am rămas 60. Toţi ne-am prezentat la interviu şi din aceştia am rămas 7, printre care şi eu“, povesteşte Georgiana. Ea a fost selectată de Ryde School pentru un schimb de experienţă de un an de zile. A început cursurile în august 2009.

O elevă „exotică“

„Când am ajuns acolo, colegii mă întrebau din ce parte a Africii e România. Am rămas puţin şocată. Nu ştiau despre România decât de legenda lui Dracula, despre vampiri şi despre operele de caritate pe care le fac englezii pentru orfanii români. Nimeni nu ştia cine e Hagi sau Nadia Comăneci“, ne-a spus Georgiana.

Ea le-a dovedit englezilor că nu provenea câtuşi de puţin din lumea a treia. S-a impus la multe dintre competiţiile la care a participat, printre care şi un concurs de discursuri publice organizat de Parlamentul britanic, unde a ocupat locul al II-lea.

„Trebuia să aducem argumente foarte bune a ideilor pe care le prezentam. Am avut noroc de cultura generală pe care o aveam din şcoală“, explică Georgiana.  La Ryde School a ales să se perfecţioneze în engleză, spaniolă, franceză şi teatru.

Studiază 10 limbi străine

Din cauză că i s-au părut prea puţin, a cerut să înveţe în plus chineza, japoneza, rusa şi italiana. „La început, directorul nu a fost de acord pentru că nu credea că o să mă descurc, dar până la urmă a acceptat. Acolo ţi se oferă absolut tot ceea ce vrei, numai să înveţi. Nu există carte pe care să nu o găseşti în şcoală, iar dacă se întâmplă să nu fie, merg imediat şi ţi-o cumpără“, mai spune Georgiana.

După şase luni, avea note maxime la toate examenele. „În Anglia notarea este diferită, nota 10 însemnând litera A, însă există şi un A* care înseamnă nota genială. „Aveam 4 de A*, ceea ce se întâmplă foarte rar. Directorul şcolii mi-a propus să rămân acolo fără să plătesc absolut nimic şi bineînţeles că am acceptat“, a explicat Georgiana. Mai nou, tânăra cochetează şi cu jurnalismul. Ea prezintă ştirile la un post TV local şi scrie la revista şcolii. Pe viitor, îşi doreşte să studieze Dreptul şi Limbile Străine la Oxford.

Profil
Născută. 11 aprilie 1993, Câmpulung Moldovenesc.
Studii. Ryde School, Londra, Marea Britanie.
Familie. Are un frate mai mic.

Întrebări şi răspunsuri
Cum te simţi printre atâţia străini?
Mă simt foarte bine. În perioada asta mi-am făcut prieteni din toate colţurile lumii. Oamenii sunt foarte prietenoşi şi am rămas foarte surprinsă să constat că toţi sunt la un nivel ridicat. Toţi intrau în vorbă cu mine de cum am ajuns şi aveam subiecte de discuţie mereu, cu fiecare în parte. Acum am ajuns să gândesc în engleză, să visez în engleză, ceea ce e minunat.
Ce nu-ţi place în Anglia?
Nu îmi place faptul că generaţiile noi nu mai cred în nimic. Nu cred că există suflet, nu cred că există Dumnezeu şi asta mă cutremură deoarece eu sunt convinsă că doar Dumnezeu m-a ajutat să ajung aici.

Ce-i place
Georgianei îi place mult să deseneze, să descopere, să călătorească şi să cunoască cât mai mulţi oameni.

Ce nu-i place
Nu-i plac manelele şi matematica, cu toate că a avut note maxime în liceu la matematică. „Nu-mi place să pretind a fi ceea ce nu sunt şi nu îmi plac lucrurile superficiale“, spune Georgiana Chimiec.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite