Portret/ Georgeta Foca meştereşte ceasuri de patru decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Face parte din prima generaţie de ceasornicari pregătită la Şcoala de Meserii din Galaţi. S-a născut la Bacău, dar trăieşte în Suceava de zeci de ani.

Georgeta Foca este una dintre cele mai cunoscute femei ceasornicar din oraş. A ajuns să practice această meserie pentru a-şi  putea ajuta apropiaţii. Provine dintr-o familie modestă din Bacău, iar din cauză că părinţii nu şi-au permis să o trimită la liceu cu toate că era foarte bună la învăţătură, Georgeta Foca a urmat Şcoala de Meserii din Galaţi, în prima generaţie de ceasornicari.

„Ne era greu şi trebuia să fac ceva să-i şi ajut pe părinţii. Aşa am hotărât să merg la Galaţi. După ce am absolvit am început să lucrez, în primul an le-am cumpărat părinţilor tot ce aveau nevoie“, explică Georgeta Foca.

S-a căsătorit şi s-a mutat într-un alt judeţ. „După ce am venit la Suceava m-am angajat la Cooperativa Unirea. De atunci lucrez în acelaşi loc. Mi-am văzut de treabă şi cred că de aceea, după ce am ieşit la pensie, acum 5 ani, m-au rechemat la muncă“, povesteşte Georgeta Foca.

„Meseria de ceasornicar este migăloasă“

Nu a renunţat la visul de a termina un liceu şi, după ce a ajuns la Suceava, a urmat şi cursurile la seral. Ceasurile sunt o pasiune veche pentru Georgeta Foca. De când s-a apucat de meserie, le şi colecţionează. Nu le mai ştie numărul, însă sunt obiecte de valoare. „Am ceasuri elveţiene vechi de peste 100 de ani, ceasuri electronice şi mecanice. Nici nu le mai ştiu numărul“, spune femeia.

Meserie a mai furat şi de la doi profesionişti. „Am avut un maistru foarte bun la Bacău, Longines Baia, şi unul la Suceava, Eugen Grinberg. Nu aveau şcoală, însă ştiau ce fac. Din păcate, nu mai sunt printre noi“, spune ceasornicarul.  Într-un atelier mic, dar foarte primitor, plin cu ceasuri de mână sau de perete, electronice sau mecanice, Georgeta Foca îşi primeşte clienţii mereu cu zâmbetul pe buze şi cu vorbe frumoase.

Are 40 de ani de activitate

„Clienţii vin cu drag la mine pentru că le vorbesc frumos şi le pun şi ceasul pe mână. Am clienţi vechi şi statornici, de la primar până la oamenii de la ţară. Mă cunosc toţi, de la patroni până la oameni mari din instituţiile importante“, spune Georgeta Foca.

Acceptă să repare tot felul de ceasuri. În cei peste 40 de ani de activitate nu a refuzat pe nimeni. „Clientul se atrage prin servire ireproşabilă, vorbe frumoase şi preţuri mici. Aşa am reuşit timp de 43 de ani să mă menţin la acelaşi serviciu şi mai mult, să fiu chemată la muncă după ce am ieşit la pensie“, explică femeia.

Profil
Născută. 5 iulie 1947, Bacău.
Studii. A absolvit Şcoala de Meserii din Galaţi, în 1965.
Familie. Este văduvă şi are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Cum este meseria de ceasornicar?
E foarte migăloasă. Uneori repar un ceas într-un minut, alteori îmi trebuie şi o zi. Depinde de model. Sunt unele foarte simple, dar sunt şi altele mai complicate, dar nu mă dau în lături niciodată şi nu ridic preţul, chiar de stau mai mult şi lucrez la el. 
Cam câte ceasuri reuşiţi să reparaţi într-o lună?
Nu ştiu, nu am numărat niciodată. În medie, cam 10 pe zi, dar depinde şi de cât sunt de complicate. Uneori mai multe, alteori mai puţine.

Ce-i place
Pe lângă pasiunea ei pentru ceasuri, Georgeta Foca este o foarte bună şoferiţă. „Conduc de la 29 de ani şi îmi place foarte mult. Când merg cu copiii în excursii, eu sunt şoferul“, povesteşte ceasornicarul. Sucevencei îi mai place muzica uşoară, în special formaţia Holograf, şi urmăreşte cu interes ştirile mondene.

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii făţarnici şi mincinoşi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite