Portret/ Gabriel Doroftiese, născut pentru muzica religioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dirijorul corului din Dorna Candrenilor participă la concursuri, dar este şi organizatorul unor festivaluri naţionale de muzică religioasă.

Născut şi crescut într-o familie cu frică de Dumnezeu, Gabriel a ales calea hărăzită de părinţii săi. Tatăl lui a fost dirijorul corului Mănăstirii Neamţ şi i-a insuflat pasiunea pentru muzica religioasă încă din copilărie.

„Am moştenit această pasiune din tată în fiu şi nu mă văd făcând altceva“, a spus dirijorul. I-a plăcut atât de mult încât a urmat cursurile unui liceu de artă şi apoi a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti.

După terminarea studiilor s-a întors pe meleagurile natale, unde a înfiinţat, în urmă cu nouă ani, Corul Eclesia. A învăţat alături de coriştii săi şi a cucerit publicul în toate deplasările şi concertele pe care le-au susţinut. „Am decis să urmez această cale, după ce am absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti. Chiar dacă mă voi hirotonisi, voi continua să am grijă de copiii din localitatea Dorna Candrenilor pentru ca aceştia să aleagă o cale dreaptă în viaţă“, a  spus Gabriel Doroftiese.

Se îngrijeşte de sufletele copiilor din localitate

În timpul carierei sale de dirijor a avut în subordine peste 60 de copii şi adulţi, care au format două coruri. „Cu primii 30 de corişti am reuşit să lansez cinci CD-uri cu muzică religioasă şi am participat la numeroase competiţii şi festivaluri“, a afirmat dirijorul. Primul concurs la care a participat a fost şi cel mai important din cariera sa. În anul 2004 şi 2005 a câştigat locul întâi la Festivalul Coral de Muzică Religioasă din Fundu Moldovei, dar şi marele premiu oferit de juriu pentru prestaţia corului condus de Gabriel Doroftiese.

În acelaşi an, a primit o diplomă de excelenţă la o competiţie pe aceeaşi temă în Bistra Mureşului. „Competiţii de acest gen sunt destul de rare şi nu ai ocazia să participi la multe. Uneori facem repetiţii şi câte trei luni pentru un singur spectacol“, a mai spus Gabriel Doroftiese.

Dirijorul s-a implicat şi în pregătirea unor festivaluri. „În anii 2007 şi 2009 am organizat Festivalul Naţional de Artă Muzicală Corală“, a mai spus dirijorul. În acei ani a reuşit să monteze o piesă de teatru cu studenţii Facultăţii de Artă din Constanţa.

„Liturghia este în comunicare cu Dumnezeu“

Repetiţiile corale au loc de trei ori pe săptămână în cadrul Bisericii din Dorna Candrenilor. „Deşi uneori nu reuşim să atingem performanţele dorite la competiţii, am o satisfacţie mare din partea copiilor pentru că fiecare liturghie de duminică este perfectă în comunicarea cu Dumnezeu prin muzică“, a spus dirijorul.

Profil
Născut. 20 octombrie 1978, Dorna Candrenilor.
Studii. Universitatea de Muzică, Bucureşti.
Familie. Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt planurile de viitor în carieră?
Îmi doresc să mai organizez un festival naţional pentru că aşa pot răspândi competiţiile corale religioase în ţară. De asemenea, îmi doresc să mai lansez un CD cu noul cor, Eclesia junior, pe care îl pregătesc acum, şi ulterior, să-mi îndeplinesc visul de a deveni preot în localitatea Dorna Candrenilor.
Cu ce sentiment urcaţi pe scenă?
Este unul deosebit. Atunci când elevii pun în scenă o cântare religioasă, vocile lor ating sufletele şi aduc publicul mai aproape de Dumnezeu. Este o satisfacţie pur spirituală şi nicidecum una materială.

Ce-i place
Timpul liber şi-l petrece alături de persoanele dragi, adică de copiii din cor. „Îmi place să fac mult sport, în special fotbal. Merg împreună cu cei din cor pe teren pentru că ei sunt şi prietenii mei de suflet“, a spus dirijorul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii mincinoşi. Omul care spune o minciună nu poate câştiga încrederea mea, deşi sunt convins că oamenii se pot schimba“, a explicat Gabriel Doroftiese.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite