Portret/ Florentin Huţanu luptă cu timpul pe şoselele din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambulanţierul intervine lunar în 40-50 de accidente grave. Deşi sunt ture care îl solicită până peste puteri, el spune că n-ar renunţa la meseria lui niciodată.

Florentin Huţanu este ambulanţier la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Suceava din 2004. După ce a fost şofer aproape un an şi jumătate la dializă şi la transporturi medicale, a ajuns să fie om de bază în cazurile de urgenţă majoră de la Ambulanţa suceveană.


Pasiune din armată


„Îmi place foarte mult ceea ce fac. Toată pasiunea a început din armată, pe care am făcut-o la pompieri, la Zalău. Deoarece nu exista decât o singură unitate în tot judeţul, veneau echipaje din localităţile alăturate la incendii. De atunci a început să-mi placă să îi ajut pe oameni“, ne-a spus Florentin Huţanu.


Ambulanţierul povesteşte că şi-a început activitatea pe maşina de urgenţe majore, de tip C, în urmă cu mai bine de patru ani. „Prima noapte de muncă mi-o amintesc şi acum, era de Sfântul Ilie. Am avut atunci un bărbat tăiat cu sticla la Bosanci şi un altul cu două topoare în cap la Hânţeşti. La cazul de la Hânţeşti, din cauză că era scandal mare, a trebuit să luăm repede victima şi să îi acordăm primul ajutor după vreo doi kilometri, pentru că altfel riscam să fim luaţi la bătaie“, îşi aduce aminte Florentin Huţanu.


Chiar dacă prima noapte a fost una dintre cele mai grele, cele mai impresionante cazuri sunt cele cu morţi. „Cea mai grea intervenţie a fost la un accident feroviar petrecut la Vereşti. O maşină a fost luată din plin de un tren. Când am ajuns acolo doi erau morţi, iar doi au murit la spital. Erau spulberaţi pe marginea şinei“, povesteşte ambulanţierul.


După ce în urmă cu doi ani Serviciul de Intervenţii pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare (SIAMUD) a fost desfiinţat şi a apărul SMURD, acţiunea echipajelor de la ambulanţă a devenit mai dificilă.


Vine la serviciu din timpul său liber


„Era foarte bine atunci când era SIAMUD-ul pentru că eram un echipaj complet. Plecam împreună la cazuri, nu ca acum când facem concurs cu SMURD-ul. E foarte greu pentru cei care vin cu al doilea echipaj în spate pentru că după ce a trecut primul echipaj, toate maşinile se adună, iar şoferii au impresia că aud sirena maşinii care a trecut“, spune Florentin Huţanu.


Deoarece este îndrăgostit de meseria lui, ambulanţierul vine şi din timpul liber la muncă, fără să primească un leu în plus la salariu. În medie, pe lună, el merge la 40-50 de cazuri de urgenţă majoră. „Eu îmi cunosc salariul şi ştiu pentru ce muncesc. Însă, nu suport să văd că nu e echitate între salariile colegilor din ţară. Toţi facem aceeaşi muncă, iar unii iau mult mai mult decât alţii“, ne-a spus ambulanţierul. Cu toate că simte că unele ture îl doboară fizic, pentru că sunt extrem de solicitante, Florentin Huţanu spune că n-ar renunţa la nimic pentru meseria lui.

întrebări şi răspunsuri
Ce vă sensibilizează în meseria dumneavoastră?
Sunt impresionat când e vorba de copii. Am avut cazuri de copii opăriţi şi fripţi, însă am avut şi un caz cu o femeie bolnavă psihic care născuse şi umbla pe stradă cu copilul mort în pantaloni. 

Cum este să circulaţi contra-cronometru pe străzile din Suceava?
Este foarte greu, mai ales de când au făcut bordurile pe mijlocul străzii. Dacă până să le facă, ajungeam în cinci minute din Burdujeni până la spital, acum îmi trebuie şi jumătate de oră pentru că şoferii nu mai au unde să se ferească, iar altora nici nu le pasă. Dacă ar ştii că micuţul lor e în maşină la mine tot ar sta ca indolenţii şi nu s-ar feri din calea mea?

ce-i place
Pe lângă meseria pe care o practică cu foarte mare responsabilitate, lui Florentin Huţanu îi plac pescuitul şi vânătoarea. În prezent, merge la prins peşte cu băieţelul său, iar de vânătoare s-a lăsat deoarece taxele sunt cam costisitoare. De asemenea, îi place să gătească.

ce nu-i place
Îi dispreţuieşte pe colegii care vorbesc urât cu pacienţii şi care nu-şi fac treaba bine. De asemenea, nu-i place când este solicitat la cazuri cu bătăi în Pătrăuţi, când este nevoit să meargă însoţit de poliţişti.

profil
născut. 8 noiembrie 1964, Vereşti, Suceava.
studii. Cursuri de ambulanţier
familie. Este căsătorit, are un băiat de 10 ani.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite