Portret/ Dorin Stănescu: „Sunt la dispoziţia pacienţilor oricând“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Botoşăneanul este medic anestezist în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Suceava şi conduce secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Dorin Stănescu a ales să fie medic din dorinţa de a-i ajuta pe oameni.

„Am avut un unchi care a fost medic chirurg, dar pe care nu am apucat să-l cunosc deoarece a murit. Mi s-a povestit mult despre el şi este posibil ca acesta să fie motivul pentru care m-am îndreptat şi eu spre medicină“, explică Stănescu.

Astfel, după ce a terminat liceul în 1975 şi a făcut 9 luni armata la Iaşi, el a dat admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, unde a intrat din prima încercare. A absolvit facultatea în 1981 şi a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru a-şi face stagiatura.

„Făceam de toate“

Au urmat trei ani în care tânărul medic şi-a aprofundat cunoştinţele din facultate. „Din cauză că se spunea că pregătirea universitară ar fi fost incompletă, am mai urmat încă şase module care să ne ajute la practicarea medicinei generale. Făceam de toate în vremea aceea deoarece aveam statutul de învăţăcel, de la ginecologie, chirurgie, medicină internă până la pediatrie“, povesteşte Dorin Stănescu.

În aceşti trei ani a fost şi medic de dispensar în satul Valea Moldoviţei, unde a intrat pentru prima dată în contact direct cu oamenii. „A fost foarte frumos şi util. Aici vezi cum sunt oamenii, cum îţi acordă încrederea, după ce te tatonează întâi. În prima lună veneau cu reţeta de la alt medic să vadă dacă ştiu despre ce e vorba“, a povestit cu umor medicul.

ATI, regina specialităţilor

A fost ulterior medic de întreprindere la CET Suceava, din 1981 până în 1988, unde a văzut o altă faţă a medicinei de familie. Aici s-a întâlnit cu intoxicaţii cu sulfură de carbon sau accidente colective de muncă. În 1988 a plecat la Bucureşti pentru a se specializa în ATI. „Am ales acest domeniu deoarece o consider regina specialităţilor medicale. Trebuie să ştii foarte multă medicină, să acţionezi rapid şi în special trebuie să ştii să faci echipă cu medici de altă specialitate“, a explicat Dorin Stănescu.

În Bucureşti, el a participat la operaţii pe cord deschis, de înlocuire de artere, montaje de valve, însă cea mai multă practică a făcut-o la Clinica de Cardiologie Fundeni deoarece se asemănă cel mai mult cu Spitalul Judeţean de Urgenţă de la Suceava unde urma să vină.

„Era atunci domnul doctor Gheorghe Ciocan, care a înfiinţat pentru prima dată secţia ATI la Suceava prin 1972. Am ajuns al patrulea medic anestezist pe lângă toţi seniorii care erau atunci“, mai spune el. De atunci a scăpat de la moarte mii de suceveni.

Profil

Născut: 29 ianuarie 1956, Dorohoi, Botoşani.
Studii: Facultatea de Medicină şi Farmacie, Iaşi.
Familie: Căsătorit, are o fiică şi doi nepoţi.

Întrebări şi răspunsuri

Ce sentimente aveţi când salvaţi vieţi?
În meseria noastră e o imensă răspundere, tratăm bolnavi şi nu boli. Suferim alături de familii pentru fiecare caz în parte pe care nu reuşim să-l rezolvăm. Însă în meseria asta atât de frumoasă misiunea noastră este de a salva şi nu de a pierde. De aceea ne luptăm pentru viaţa oricui.

Soţia şi fiica sunt medici la rândul lor. Care este atmosfera dumneavoastră în familie?
Am ajuns acasă să vorbim tot despre boli şi pacienţi. Medicina este o a doua natură pentru mine, e mare parte din viaţa mea deoarece sunt la dispoziţia pacienţilor oricând este nevoie.

Ce-i place
Îi place pescuitul şi ciclismul, însă din păcate nu prea are timp să le practice. „Mi-ar plăcea să vin cu bicicleta la serviciu, dar e foarte periculos pe străzile noastre“, a spus el dezamăgit.

Ce nu-i place
Nu îi plac oamenii care nu ştiu să-i respecte munca. „Sunt oameni care nu au răbdare şi nu ne lasă să ne facem treaba şi, pe lângă bolnavi, trebuie să avem grijă şi de aparţinători“, Dorin Stănescu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite