Portret/ Dorin Blaga a descoperit pictura după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Blaga
Dorin Blaga

Suceveanul a ispăşit o pedeapsă de 14 ani pentru omor deosebit de grav. În închisoare a realizat sute de icoane, premiate de Uniunea Artiştilor Amatori.

Este exemplul cel mai bun că omul poate profita de a doua şansă în viaţă. Prin optimism şi multă muncă a reuşit să găsească drumul bun, după ce a stat în spatele gratiilor mai bine de 14 ani. A fost condamnat pentru omor deosebit de grav, după ce a omorât cu sălbăticie un bătrân bogat, pe care l-a jefuit de câteva zeci de mii de dolari. Dorin este convins acum că ucigaşul din el a murit într-o celulă a închisorii şi că, tot acolo, s-a născut pictorul Dorin Blaga. „Cochetam cu arta încă din anii de şcoală, dar, spre ruşinea mea, a trebuit să ajung la închisoare ca să-mi dezvolt această latură“, explică Dorin.


Regretă că a trebuit să-şi petreacă tinereţea după gratii pentru a-şi da seama ce este important în existenţa unui om. „Cred că acum îmi cunosc calea şi ştiu ce vreau de la viaţă“, susţine bărbatul. În timpul detenţiei, Dorin Blaga, ajuns acum la 39 de ani, a pictat câteva sute de icoane, inspirate din arta bizantină. A lucrat în atelierul ocupaţional din penitenciar. A reuşit să-şi vândă mare parte din operele sale pentru că doar aşa se putea întreţine atelierul, prin autofinanţare.


Peste 30 de expoziţii

„Cu banii obţinuţi cumpăram pensule, pânză şi tot ce ne trebuia să pictăm sau să sculptăm, ne administram singuri“, explică fostul deţinut. Devenise un profesor pentru colegii de închisoare. Îşi doreşte foarte mult să continue această carieră de pictor, dar şi pe cea de artist fotograf.
Lucrările sale au ajuns din spatele gratiilor în peste 30 de expoziţii naţionale. Unul din tablourile lui Dorin stă chiar pe un perete al Ambasadei României din China.


Eliberat din penitenciar la sfârşitul anului trecut, suceveanul şi-a făcut ordine printre tablouri, le-a selectat pe cele reprezentative şi le va prezenta în cadrul unei expoziţii, în preajma Paştelui. „Expoziţia va fi la mall-ul din Suceava, în colaborare cu deţinuţii închisorii din Botoşani, şi voi veni cu 20 de lucrări“, precizează pictorul. De altfel, în decembrie 2009 a fost distins cu premiul special al Uniunii Artiştilor Amatori din Suceava pentru debutul în artă.


Ştie şi management

„Acesta reprezintă cel mai important premiu pe care l-am primit vreodată pentru că îmi dă un imbold să continui pe acest drum“, declară pictorul. În timpul celor 14 ani, trei luni şi o zi  de izolare de lumea exterioară Dorin a urmat şi un curs de Management în Afaceri, prin corespondenţă, pentru că ştia că va veni ziua când îi va fi de folos. Acum îşi doreşte foarte mult să călătorească, să vadă lumea. „Cel mai mult îmi doresc să ajung la Mormântul Sfânt în Israel. Mi-am făcut o promisiune, mie însumi“, încheie Dorin Blaga.

întrebări şi răspunsuri
Care este preţul cel mai mare obţinut pentru o lucrare?
Deşi am pictat foarte multe tablouri şi am vândut o mare parte, cel mai scump a fost unul de 1.000 de lei, achiziţionat de către reprezentanţii Ambasadei României în China.
Care este cea mai mare dorinţă?
În timpul detenţiei m-am apropiat de Dumnezeu şi am găsit calea spirituală pentru a evada dincolo de cei patru pereţi. De aceea, îmi doresc să ajung la Mormântul Sfânt, în Israel.

ce-i place
„Merg cât pot de des la biserică. Dar uneori, în timpul liber, îmi acord timp şi pentru a practica diferite sporturi. Mi-aş dori să pot relua activitatea de antrenor de arte marţiale, pe care am pierdut-o din cauza detenţiei“, mărturiseşte Dorin.

ce nu-i place
„Sunt o persoană modestă şi sinceră şi din această cauză nu-mi place ipocrizia. Persoanele mincinoase, prefăcute sau neserioase nu-şi pot găsi loc în sufletul meu“, spune pictorul.

profil
născut. 16 octombrie 1972, Vatra Dornei.
studii. Curs de Management în Afaceri.
familie. Necăsătorit.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite