Portret/ Corneliu Bucşu adună monede din toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Bucşu
Corneliu Bucşu

În 38 de ani, colecţionarul a reuşit să strângă câteva sute de obiecte, unele vechi de peste 400 de ani, cu valori care trec de 2.000 de euro.

Botoşăneanul stabilit acum la Suceava a făcut o pasiune pentru obiectele vechi încă de pe băncile şcolii, atras fiind de o colecţie impresionantă deţinută de unul dintre profesorii săi. „Profesorul meu colecţiona monede şi insigne. De atunci, am început să adun şi eu tot felul de lucruri vechi şi interesante“, a povestit Corneliu. A început acum 38 de ani şi a avut timp, astfel, să adune sute de piese la colecţie, pornind la monezi, la insigne, fotografii, cărţi poştale şi până la etichete de bere. „Am început să adun pe la 18 ani. Atunci mi-am făcut mulţi prieteni care colecţionau şi ei diferite lucruri. Cu ajutotul lor am făcut rost şi de etichetele sticlelor cu bere“, povesteşte Corneliu.

Hobby la pensie

Bărbatul spune că a fost nevoie de multă muncă şi, mai ales, de timp. „Zilnic stau cel puţin două ore şi mă îngrijesc de colecţie. Sunt pensionar şi mă relaxează“, adaugă colecţionarul. În cei 38 de ani de când colecţionează obiecte, acesta a reuşit să facă rost atât de monede foarte vechi, cât şi foarte variate, lista sa cuprinzând piese din India, Indonezia sau Rusia.

Cel mai vechi obiect pe care-l deţine este o monedă din 1606. Mai are şi o „para“ din argint care datează din 1705, monedă care era folosită înainte de domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Cea mai scumpă piesă din colecţia sa de antichităţi este un „samovar“ rusesc din 1830. Deşi l-ar putea vinde oricând cu 2.000 de euro, bărbatul nu se gândeşte la această opţiune, indiferent de ce sumă i s-ar oferi. „Acesta este cadoul de la bunicul meu. A fost adus din Rusia de bunica mea, care este rusoaică, şi aparţine familiei. La rândul meu îl voi lăsa moştenire nepotului, care îmi calcă pe urme“, spune Corneliu. Paul, nepoţelul de 10 ani, este singurul din familie care a moştenit pasiunea pentru antichităţi. „El este singurul cu care mă întreţin. Cei doi băieţi, precum şi fata, au alte probleme“, adaugă colecţionarul.


Soţia îi apreciază munca

Una dintre marile bucurii ale bărbatului este legată de faptul că soţia sa îi apreciază munca şi nu-l ceartă pentru achiziţiile costisitoare.
„Ne-am certat un pic la început fiindcă nu m-a lăsat să le expun în casă. Apoi şi-a dat seama că-s pasionat şi nu mai spune nimic. Şi eu mă străduiesc să cheltui cât mai puţin“, adaugă acesta.
Pe de altă parte, pensionarul spune că perioada achiziţiilor importante a trecut. Acum, hobby-ul său chiar îi aduce un mic profit, atunci când, ocazional, mai vinde câte o piesă din colecţia construită cu multă migală.

Profil
Născut. 29 februarie 1956, Botoşani.
Studii. Liceul Teoretic Botoşani.   
Familie. Căsătorit, are trei copii.

Întrebări şi răspunsuri
Poate fi profitabil hobby-ul dumneavoastră?
Uneori da. Sunt zile şi zile. Când particip la târguri ale colecţionarilor câştig şi câte 300 de lei. Alteori câştig însă numai cinci lei. Eu fac totul din pasiune aşa că nu sunt foarte interesat de partea asta financiară. În general, la produsele cumpărate cu 300 de lei câştig în medie cam 100 de lei.
V-aţi dori să cumpăraţi un obiect anume?
Normal este să te mulţumeşti cu ceea ce ai, să nu sari calul spre lucruri pe care nu ţi le permiţi. Din fericire, am parte de prieteni buni care mă mai ajută cu câte un obiect. De exemplu, un fost coleg de şcoală mi-a trimis din Israel o icoană a Mântuitorului din argint.

Ce-i place
„Îmi place mult sportul. Când eram tânăr ieşeam des să joc fotbal ori tenis. Am participat chiar şi la «Crosul Tineretului». Acum însă sunt pensionar şi nu mai pot“, spune colecţionarul. Totodată bărbatul îndrăgeşte muzica.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac hoţia, minciuna şi nedreptatea. E nenorocire mare în ţara asta căci am ajuns să se mintă întruna“, adaugă Corneliu Bucşu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite