Portret/ Alexandra Gheorghiu: campioană la arte marţiale şi franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra Gheorghiu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Mihai Eminescu“ din Suceava. E olimpică la limba franceză şi campioană naţională la arte marţiale.

Alexandra se declară a fi o elevă obişnuită, ambiţioasă, care nu se lasă până nu obţine ce vrea. A descoperit artele marţiale în 2001, la nouă ani, ca apoi, prin foarte multă muncă, să ajungă, după şapte ani, campioană naţională.


La început nu ştia prea multe despre acest sport. Sora ei, care făcea la acea vreme arte marţiale, a impulsionat-o şi a adus-o pe saltea. „Eu nu ştiam că pot să fac aşa ceva. Eram prea firavă, slăbuţă, nu mă gândeam că o să reuşesc să fac performanţă. Aşa că prin clasa a V-a m-am apucat şi eu după lungile insistenţe ale surorii mele“, povesteşte Alexandra.


Campioană în 2008


În vremea în care se pregătea, Alexandra avea ore după-amiaza, iar antrenamentele erau seara. Astfel, după ce ajungea acasă de la şcoală, uneori şi la opt seara, mergea apoi obosită la antrenamente, până spre ora 22.00. Acest lucru nu a împiedicat-o însă să ajungă campioană naţională în 2008. Bucuria i-a fost imensă, dar de scurtă durată. La puţin timp după cucerirea medaliei, medicii i-au depistat probleme la coloană, iar ea a fost nevoită să renunţe la sport.


„Mi-au găsit nişte inele deşirate la coloană. Din acel motiv am întrerupt imediat orice fel de legătură cu artele marţiale“, povesteşte Alexandra Gheorghiu. Pe lângă această pasiune, Alexandra şi-a dorit de mică să ajungă în Franţa, încă din clasa a III-a, de când a pronunţat primele cuvinte în limba franceză. „Am avut-o ca profesoară pe doamna Maria Iacob în şcoala generală. Ea a fost prima care m-a atras să cunosc această limbă şi să îmi doresc să o vorbesc pe tărâmul ei. A urmat doamna profesoară Irina Lulciu, pe care o am şi acum, care a continuat ceea ce doamna Maria Iacob începuse, şi anume, să-mi dezvolte gustul de cunoaştere a francezei“, explică Alexandra.


Nota 10 la olimpiade


A participat în fiecare an de liceu la olimpiade, iar în 2010 a obţinut nota 10 la faza judeţeană, următorul pas fiind faza naţională de la Cluj. Pentru viitor, Andreea îşi doreşte să-şi perfecţioneze cunoştinţele în limba franceză la o facultate de profil. În prezent, adolescenta se pregăteşte şi câte şase ore pe zi, după ce ajunge de la şcoală deoarece în luna mai va merge la Iaşi să dea examenul DELF (Diplome d`etudes de la langue francaise).

întrebări şi răspunsuri


Cum a fost despărţirea de artele marţiale?
A fost foarte greu, dar nu am avut de ales. Când am aflat ce mi-au găsit medicii am hotărât să întrerup complet antrenamentele pentru că se poate ajunge la complicaţii. La olimpiada naţională a fost ultima dată când am practicat artele marţiale.
 
Ce îţi place atât de mult la limba franceză?
Nu ştiu. Pur şi simplu îmi place cum sună, îmi place accentul. De aceea citesc foarte mult literatură franceză, aproape tot ce prind în mână.

ce-i place
Îi place muzica
dance, să citească, să se plimbe cu prietenii prin parc. De asemenea, îi place foarte mult muntele, să mănânce pizza şi ciocolată.

ce nu-i place
Nu-i plac ştiinţele exacte, minciuna şi ipocrizia.

profil
născută. 3 aprilie 1992, Suceava.
studii. Elevă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ Suceava.
familie. Are o soră mai mare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite