Portret/Patrick Danilevici, omul care găseşte copiii dispăruţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrick Danilevici
Patrick Danilevici

Cu ajutorul calculatorului şi al cunoştinţelor de reconstrucţie facială, suceveanul reuşeşte să creeze fotografii actualizate ale celor care nu sunt de găsit. Patrick  Danilevici este director de Relaţii Publice şi Comunicare la Centrul Român pentru Copiii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual „Focus“ din Bucureşti.

Humoreanul a ajuns să lucreze aici din întâmplare, dar acum nu se vede făcând altceva. După ce a terminat Masterul de Comunicare de la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava a vrut să-şi aprofundeze cunoştinţele şi a urmat un doctorat la Bucureşti, unde a găsit acest post.

Aici, el ajută la rezolvarea cazurilor de copii dispăruţi, cea mai recentă şi mai cunoscută implicare a lui fiind  în campania: „Stop Indiferenţei! Împreună îi putem găsi!“

Alături de agenţi FBI şi CIA

Humoreanul este cel care redă speranţa părinţilor cărora le-au dispărut copiii de mai multă vreme. Patrick are nevoie doar de o fotografie a minorului şi cu ajutorul calculatorului reuşeşte să obţină o imagine actualizată a celui dispărut.

Suceveanul este un maestrul al Photoshop-ului, program de editat fotografii, dar pentru a reuşi să obţină o fotografie care să reflecte cât mai fidel imaginea actualizată a unei persoane dispărute în urmă cu mai mulţi ani, acest program nu este suficient.

Tehnica folosită de el se numeşte „îmbătrânire digitală“ şi are la bază cunoştinţe de reconstrucţie facială, pe care le-a acumulat în SUA. Acolo a participat  la un curs susţinut de un specialist în reconstrucţie facială şi de un doctor în antropologie şi s-a specializat alături de angajaţi ai FBI, CIA, poliţişti şi angajaţi ai Marinei americane.

„Ca om de comunicare, cea mai grea parte este atunci când avem de-a face cu o dispariţie alarmantă a unui copil sub vârsta de 14 ani, a cărei viaţă poate fi în pericol şi trebuie să iei legătura cu mass-media să anunţe cât mai repede dispariţia şi, în felul acesta, informaţia să ajungă cât mai repede, la cât mai multă lume. Sunt momentele cele mai stresante, în care te rogi ca fiecare minut să nu fie irosit în zadar, ci să ajute la găsirea unui copil“, povesteşte Patrick.

Descoperită după un an de căutări

Cazul care l-a impresionat cel mai mult a fost cel al unei adolescente care a plecat de acasă şi timp de un  an nimeni nu a mai ştiut de ea, dar în urma campaniei desfăşurate de către Centrul „Focus“ fata a fost găsită. „Cineva a recunoscut-o într-un supermarket dintr-un alt judeţ, a raportat aceasta la «Focus» şi noi i-am alertat pe poliţişti, care au adus-o acasă“, explică Patrick.

Din dorinţa de a crea ceva, în 2003, Patrick Danilevici înfiinţează Adpedia, o agenţie de consultanţă în comunicare şi relaţii publice online, care se adresează celor care au nevoie de un sistem de comunicare coerent şi de o strategie de abordare.

Profil

Născut: 23 martie 1976, Gura Humorului. 
Studii: Absolvent al Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, Master în Comunicare.
Familie: Este necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi ales această profesie?
Încă nu m-am gândit la viitor, îmi place deocamdată să-i ajut pe cei care au nevoie de mine şi sper să fie şi ei bucuroşi că au pe cineva care să-i ajute. 

La ce proiecte aţi mai lucrat?
Am încercat o promovare a turismului din Gura Humorului, dar, cum ştiu toţi, acest domeniu este cam slab dezvoltat la noi în ţară.

Ce-i place
Suceveanului îi place zăpada. „Îmi place iarna şi-mi aduc aminte cu mare plăcere de troienele mari din anii copilăriei mele, troiene pe care se pare că nu o să le mai avem şi pe care alunecau săniile trase de cai de munte“, spune Patrick Danilevici.

Ce nu-i place
Patrick nu suportă oamenii duplicitari şi nici pe cei care încearcă să manipuleze şi să se folosească de semeni.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite