Portret/Mircea Guraliuc: Suceveanul care anunţă vremea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interesul pentru meteorologie l-a motivat pe Mircea Guraliuc să studieze zeci de ani, iar observaţiile le-a publicat în cartea „Vremea la Suceava“.

Pasiunea de-o viaţă a suceveanului este meteorologia. Suceveanul are zeci de caiete pe care, de 50 de ani, contorizează orice schimbare atmosferică. Toată povestea i s-a tras de la o degerătură. A stat opt zile internat în spital cu degetele de la picioare strivite de ger. „Ce mi-am zis, cum să fac eu greşeala asta, să plec de acasă fără să ştiu cât de frig este afară?“, mărturiseşte Mircea Guraliuc.


De atunci urmăreşte cu atenţie vremea şi şi-a notat zilnic în caiete studenţeşti fiecare schimbare, fiecare adiere, ploaie şi furtună.
Ineditul său jurnal este orânduit pe zile, luni şi ani.


Pescarii suceveni îi cer detalii despre vreme
De 34 de ani s-a obişnuit să fie întrebat de prieteni „cum e vremea mâine“ şi a acceptat să fie „omul de la meteo“. Nu doar rudele, vecinii şi prietenii îl întreabă frecvent cât de gros să se îmbrace a doua zi. Se întâmplă să fie sunat şi de pescari şi oameni necunoscuţi, care să ceară informaţii despre timpul de afară. Pentru că este o fire sociabilă, le spune previziunile sale, ferm convins că aşa va fi a doua zi.


Pentru ca nicio informaţie să nu se piardă, suceveanul a lansat cartea „Vremea la Suceava“, în care a adunat zeci de ani de observaţii şi statistici. „Volumul acesta nu este pentru poveşti, este pentru specialişti. Cartea trebuie înţeleasă, nu lecturată“, spune suceveanul. Aceasta cuprinde sinteze şi observaţii amănunţite pentru regiunea Bucovinei. Bărbatul consideră că doar omul este responsabil pentru toate calamităţile şi dezastrele care au loc.


„Lucrurile se petrec într-un timp foarte vast, pe care nu-l putem percepe. Se pot întâmpla fenomene oricând şi oriunde“, afirmă suceveanul.Crede cu tărie că Războiul din Golf şi cel din Iugoslavia au perturbat circuitul atmosferic de la noi din ţară. „De atunci a început încălzirea la noi, când s-a mai pomenit inundaţie în Dobrogea?“, subliniază meteorologul.


Şi-a crescut fraţii în timpul războiului


Rămas orfan la şapte ani, Mircea Guraliuc şi-a crescut cum a putut cei doi fraţi, o soră de un an şi un frate de trei ani. Deşi a prins cel de-al Doilea Război Mondial, spune că a avut o copilărie foarte frumoasă. Voinţa l-a făcut să răzbată şi să treacă peste problemele acelor vremuri de restrişte. La 72 de ani, suceveanul este fericit că, peste câteva luni, va deveni străbunic.  

întrebări şi răspunsuri
De ce aţi renunţat la meseria de profesor?
Nu mi-a plăcut, nu sunt făcut pentru asta, nu am avut chemare spre partea asta. Am predat ca profesor de geografie trei ani la Institutul Pedagogic, apoi am fost profesor de istorie. Acestea sunt domeniile care m-au pasionat cel mai mult şi am făcut-o cu pasiune.
Aţi cochetat şi cu proza. Vreţi să mai scrieţi?
Am avut un gând la un moment dat, să scriu despre generaţia mea, cei născuţi în anii ’30-’40. Să scriu cum am trăit noi atunci, cum vedeam noi timpurile şi cum s-au descurcat toţi cei prinşi în acele vremuri. Nu ştiu dacă o s-o scriu vreodată, este nevoie de timp, iar eu nu cred că mai am.

ce-i place
 „Viaţa. Indiferent cât este de dură, de grea, ea trebuie dusă. Trebuie să lupţi cu tine, cu vremea de afară, cu bugetul, cu problemele de sănătate. Îmi place să mă bucur de orice lucru care mi se întâmplă“, este de părere Mircea Guraliuc.

ce nu-i place
„Urăsc minciuna, lenea şi făţărnicia. Întotdeauna m-am dat după om, dar a lupta cu astfel de persoane e o adevărată artă. Dacă te războieşti, nu ajungi niciodată la nici o înţelegere“, spune bărbatul.

profil
născut. 15 martie 1937, Botoşani.
studii. Facultatea de Economie „Ştefan Gheorghiu“, Bucureşti.
familie. Căsătorit, are doi copii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite