Portret/George Cătună, rugbistul din slujba Naţionalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Cătună
George Cătună

Suceveanul este convocat mereu la reprezentativa de rugby a României, alături de care a câştigat trei titluri europene consecutiv. Aventura lui George a început de la 15 ani, când antrenorul Marian Tănăsescu a venit la şcoala la care era elev şi a făcut o preseleţie pentru echipa CSS Gura Humorului.

„Deşi la început nu mă prea atragea acest sport, fiind pasionat mai mult de fotbal, am mers periodic la antrenamente şi am reuşit să promovez în scurt timp, în Lotul Naţional Under 18, având ca atuuri fizicul şi viteza“, povesteşte suceveanul.

A stat pe margine trei luni din cauza unei accidentări

După două luni a fost preluat de antrenorul Dumitru Livădaru, cu care s-a pregătit până la sfârşitul junioartului. Lui îi datorează faptul că l-a învăţat tehnicile acestui sport, iar primului antrenor îi este dator deoarece l-a adus în lumea rugby-ului.

„L-am avut antrenor şi pe Puiu Dragomirescu, un fost jucător internaţional de rugby în perioada în care România bătea Franţa chiar la ea acasă“, povesteşte George Cătună. Convocat la lotul Naţionalei de rugby, a participat la toate cantonamentele alături de echipă, până când a suferit un accident la unul dintre antrenamentele de la Bucureşti, chiar înainte de Campionatul European.

George s-a ales atunci cu o fractură la gleznă şi a fost nevoit să stea trei luni departe de teren. Ulterior, şi-a reluat antrenamentele la CSS Gura Humorului, echipă cu care a ocupat primele locuri pe ţară. În ultimul an de juniorat a evoluat şi la echipa de seniori CSM Bucovina Suceava.

De doi ani joacă la seniori

În paralel, George se antrena şi cu lotul naţional de rugby pentru Campionatul Mondial Under 2006, din Dubai. „Am participat la acest campionat făcând parte din prima grupă valorică alături de Japonia, Austria şi Ţara Galiilor şi am ocupat locul 12“, spune suceveanul. După primul campionat mondial s-a transferat la Colegiu Naţional de Rugby din Bucureşti. „A fost în avantajul meu deoarece se dădea mai multă atenţie antrenamentelor de rugby şi am reuşit să dobândesc mult mai multe cunoştiinţe în acest sport“, explică sportivul.

În aprilie 2007 a participat la Campionatul Mondial Under 19 din Belfast. De data aceasta a făcut parte din grupa a II-a valorică, alături de Georgia, Canada şi SUA, iar echipa lui a  ocupat locul opt. Anul trecut, în octombrie, s-a clasat pe primul loc la Campionatul European Under 20 din Belgia. „Am câştigat această competiţie învingând ţări precum  Belgia, Portugalia şi Polonia cu diferenţe mari la scoruri“, mai spune George.

Sportivul joacă din 2008 la echipa de seniori CSM Ştiinţa Baia Mare, echipă care a început să evolueze din ce în ce mai bine în competiţiile interne.

Profil

Născut: 7 aprilie 1988, Suceava.
Studii: Universitatea „Spiru Haret“, Faculatea Finanţe Bănci, Baia Mare.
Familie: Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

Cum este să joci la echipa de seniori CSM Ştiinţa Baia Mare?
A fost greu la început deoarece era concurenţă foarte mare pe posturi şi eu eram proaspăt transferat de la juniori la seniori. M-am ambiţionat însă foarte tare şi, în scurt timp, am început să evoluez alături de această echipă.

Care a fost cel mai important şi reuşit meci al tău?
Sunt mai multe meciuri pe care le consider importante şi reuşite în acelaşi timp. Ca exemple vă pot da finala contra Stelei, din cadrul Campionatului Naţional de seniori, deoarece am câştigat prima medalie alături de echipa din Baia Mare.

Ce-i place
Lui George îi place foarte mult să călătorească şi este fascinat să cunoască cât mai multe locuri. Sportivul ascultă muzică house şi urmăreşte filmele de comedie .

Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii prefăcuţi. Cel mai mult urăşte minciuna.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite