Portret/Constantin Curelar, legenda care face hochei la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Curelar
Constantin Curelar

Rădăuţeanul este multiplu campion naţional la tineret şi la seniori. În anul 1999 s-a întors acasă, unde se străduie să urce CSM-ul în top. Aventura pe gheaţă a unuia dintre cei mai importanţi hocheişti din Suceava a început în anii ’60. Copil fiind, Constantin Curelar a fost chemat la clubul de judo din Rădăuţi.

 În iarnă, a pus patinele în picioare şi i-a plăcut atât de mult încât s-a lăsat de lupte şi s-a înscris în echipa de hochei începători ai Şcolii Generale Numărul 2. Apoi, a promovat în liga de juniori.

Îşi aminteşte că în acei ani se disputa un campionat regional foarte puternic, între formaţii din Vatra Dornei, Suceava şi Rădăuţi. „Echipa din Rădăuţi a câştigat mereu competiţia, lucru de care mă mândresc şi acum“, îşi aminteşte sportivul.

Campion naţional într-o echipă de opt jucători

De altfel, datorită talentului şi devotamentului, în 1970 a fost selecţionat printre cei opt jucători din Rădăuţi transferaţi la Galaţi, unde existau condiţii pentru a face performanţă. Principala carenţă a clubului la care activase până atunci era lipsa unui patinoar artificial care să poată pregăti jucătorii pe toată durata anului.

Cu Dunărea Galaţi, Curelar a reuşit să câştige în scurt timp titlul de campion naţional la juniori. „Trebuie menţionat că am reuşit această performanţă cu o echipă formată din doar opt jucători, în condiţiile în care în hochei formula standard este de 22 de componenţi, pentru că efortul fizic impune schimbări foarte dese“, explică Curelar.

Tot în 1970 a promovat în Divizia A cu Dunărea Galaţi. După alţi doi ani, echipa s-a desfiinţat pentru că toţi jucătorii s-au transferat la cluburi puternice din ţară. „Eu am ajuns la Steaua, cu care am câştigat de patru ori titlul de campion naţional şi patru cupe ale României. În 1976, am decis să mă întorc în oraşul meu natal“, povesteşte Curelar.

A atins vârful de carieră la Ploieşti

Experienţa căpătată prin ţară l-a ajutat să promoveze cu tinerii săi colegi din Rădăuţi în prima ligă valorică, alături de Steaua, Dinamo şi Dunărea Galaţi. După o scurtă perioadă de antrenorat la Metalul Rădăuţi, din 1980 şi până în 1995, s-a mutat la Ploieşti, perioadă în care a condus Petrolul spre performanţă.

Printre altele, a trimis mulţi copii şi juniori ai clubului în echipele naţionale care au reprezentat România la campionate europene şi mondiale. Din 1999 a revenit la Suceava, şi se străduieşte să ridice toate grupele clubului în topul clasamentelor. „Îmi doresc să fac performanţă cu cât mai mulţi copii din Suceava, deoarece aici şi în Rădăuţi chiar există tradiţie în acest sport şi am putea ajunge foarte sus“, subliniază antrenorul.

Profil

Născut. 17 martie 1953, la Rădăuţi.
Studii: Facultatea de Sport din Bucureşti.
Familie: Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Ce trebuie făcut pentru performanţă la Suceava?
Îmi doresc patinoar acoperit pentru a ne putea antrena mai mult de trei luni pe an. În condiţiile actuale nu putem să ajungem la un nivel ridicat. În toate competiţiile în care am evoluat ne-am descurcat doar cu pregătirea pe uscat, cum se spune, lucru absolut impropriu pentru un hocheist.

Vor avea parte sucevenii de spectacol, la iarnă?
O să fie aici numeroase turnee. Pe 12 şi 14 decembrie va participa echipa de hochei pe gheaţă Under14 a CSM Suceava iar pe 18,19 şi 20 decembrie va juca echipa Under16. Le promitem sucevenilor un spectacol pe cinste, o să le demonstrăm că noi ştim să jucăm hochei.

Ce-i place
Mai mult decât orice, antrenorului îi place sportul. Pe lângă hochei, Constantin este pasionat şi de tenis, handbal şi rugby. În plus, îi place
să citească cărţi istorice.

Ce nu-i place
Nu-i place minciuna şi nici oamenii care persistă o viaţă întreagă în greşeală. A avut experienţe neplăcute cu oameni perfizi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite