FOTOGALERIE Porc tăiat după obiceiuri străvechi la Muzeul Satului Bucovinean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un porc de aproape 120 de kg a fost tăiat astăzi în curtea Muzeului Satului Bucovinean din Suceava aşa cum spune tradiţia.

Deşi porcul se sacrifică de obicei de Ignat, pe 20 decembrie, ritualul de astăzi s-a dorit o demonstraţie pentru turiştii aflaţi în zonă, dar şi pentru cei mai tineri dintre suceveni, care n-au mai văzut aşa ceva.

Porcul a fost acoperit cu paie pentru a fi pârlit potrivit obiceiului, pârlire care face trimitere la moartea prin incinerare a unei zeităţii precreştine a vegetaţiei, care moare la solstiţiul de iarnă.

image

Vezi aici mai multe imagini

Apoi, porcul a fost răzuit cu o lamă de coasă, spălat cu apă fierbinte şi frecat cu sare grunjoasă, acoperindu-l cu folie de plastic, peste care s-au aruncat câteva preşuri din cordele „ca să se înmoaie şoricul“.

A fost momentul în care, potrivit obiceiului, cei care trebăluiesc pregătind porcul pentru tranşare primesc, într-o clipă de răgaz, câte o cană cu ţuică sau vin fiert, ca să aibă spor la lucru în continuare.

După acest moment a început tranşarea porcului, iar după ce pe frunte i s-a făcut semnul crucii pentru alungarea spiritelor malefice, capul a fost despărţit de corp şi aşezat în zăpadă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite