Pomii naturali de Crăciun nu au căutare printre suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pomii de Craciun pot fi cumparati de la Directia Silvica cu preturi intre 10 si 30 de lei
Pomii de Craciun pot fi cumparati de la Directia Silvica cu preturi intre 10 si 30 de lei

Preţurile pentru un pom natural diferă în funcţie de mărimea solicitată, de la 10 la 30 de lei.

Direcţia Silvică (DS) pune, în acest an, la dispoziţia persoanelor interesate 8.800 de pomi de Crăciun. Dintre aceştia, 6.700 bucăţi sunt din specia brad, iar restul de 2.100, din specia molid. Numărul este mai mic decât anul trecut, pentru că pomii naturali nu au avut căutare în rândul sucevenilor. Reprezentanţii DS Suceava spun că pomii vor fi duşi la sediile ocoalelor silvice din judeţ, de unde vor putea fi achiziţionaţi de doritori.

„În municipiul Suceava nu se prea vând pomii naturali. Noi îi scoatem la licitaţie şi, de regulă, îi cumpără agenţii economici. Aici nici nu avem unde să-i aducem, pentru că nu există o piaţă în care să-i putem vinde legal”, a declarat George Celsie, de la Biroul Producţie şi Marketing, din cadrul DS Suceava. 

Recoltarea brazilor va începe pe 1 decembrie

Preţurile pentru un pom natural diferă în funcţie de mărimea solicitată. Astfel, un brad cu o înălţime între 0,7 şi 1,3 metri va putea fi achiziţionat cu 20 de lei, iar un molid cu doar 10 lei, fără TVA. Pentru pomii înalţi de 2-3 metri sucevenii vor scoate din buzunar 30 lei pentru un brad, respectiv 20 lei pentru un molid. În cazul pomilor care depăşesc trei metri înălţime, pentru fiecare metru în plus se va percepe suma de 20 lei faţă de preţul pomilor de 2-3 metri. De menţionat că sumele sunt aceleaşi ca şi anul trecut şi sunt unice la nivel de ţară. George Celsie a spus că pomii vor fi recoltaţi după data de 1 decembrie.

“De vreo doi ani mi-am cumpărat un pom artificial, însă de Crăciun nu lipsesc din casă crenguţele de brad natural. Am locuit într-un apartament cu balcon în sufragerie, unde îmi puneam bradul natural. De când ne-am mutat, avem brăduţul artificial”, ne-a spus Elena Crudu, pensionară.


Recoltarea pomilor de Crăciun se va face numai în baza solicitărilor, pentru a evita deprecierea lor. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava spun că solicitările cele mai multe vizează ocoalele silvice din zonele de munte, cum ar fi Gura Humorului, Broşteni, Mălini, Brodina, Putna, Râşca, Falcău, Marginea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite