Suceava: Termica Suceava, curtată de un investitor privat din Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Termica Suceava, curtată de un investitor privat din Polonia
Suceava: Termica Suceava, curtată de un investitor privat din Polonia

După austriecii de la firma Schweighofer Holzindustrie, oficialii societăţii Cando, cu sediul în Varşovia, s-au arătat interesaţi de preluarea Termica SA.

Primăria Suceava ar putea relua procesul de privatizare a societăţii de termoficare a municipiului. În ultima perioadă, mai multe firme s-au arătat interesate de preluarea Termica SA. Ofertele cele mai serioase sunt cele depuse de austriecii de la Schweighofer Holzindustrie şi de polonezii de la Cando.

„Să dea Termica cui vrea s-o ia. Până acum ai noştri au dovedit că nu ştiu să o facă rentabilă. Poate străinii sunt mai deştepţi decât noi“, a spus George Spătar, contabil. După ce săptămâna trecută au vizitat societatea de termoficare, reprezentanţii companiei poloneze Cando au solicitat o întâlnire în care să-şi prezinte propunerile privind preluarea societăţii Termica SA Suceava. Oficialii firmei susţin că, în urma analizei informaţiilor obţinute în timpul vizitei la Suceava, au ajuns la concluzia că pot face o ofertă foarte avantajoasă în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate consumatorilor, eficientizarea energetică şi modernizarea capacităţilor de producţie.

Şefii societăţii Cando mai spun că sunt interesaţi să investească în uzina de termoficare şi că pot veni cu soluţii tehnice şi financiare conforme cu cerinţele municipalităţii. „Ca urmare a discuţiilor cu mai multe firme care s-au arătat interesate de societatea de termoficare, este posibil să repetăm licitaţia de privatizare“, a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei. Licitaţia ar putea fi reluată doar după ce se va primi acordul Consiliului Local al municipiului Suceava.

Troc cu teren pentru acoperirea datoriilor

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a consilierilor locali ar putea fi aprobat un proiect de hotărâre privind reglementarea patrimonială între municipalitate şi societatea de termoficare. Este vorba despre transferul a peste 155 hectare de teren din proprietatea Consiliului Local în cea a societăţii Termica, în scopul ştergerii totale sau parţiale a unei datorii de 86 de milioane de lei a municipalităţii către societatea de termoficare.

Bani blocaţi din cauza datoriilor

Din cauza datoriei către Termica, Primăria municipiului Suceava nu poate accesa banii împrumutaţi de la banca Dexia Kommunal Kredit prin emisiunea de obligaţiuni municipale. Conducerea Primăriei Suceava cântăreşte şi varianta construirii unei noi centrale de cogenerare, finanţată cu fonduri guvernamentale, care să funcţioneze pe gaz metan.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite