Suceava: Casă nouă pentru bătrânii de la azilul din Pojorâta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Casă nouă pentru bătrânii de la azilul din Pojorâta
Suceava: Casă nouă pentru bătrânii de la azilul din Pojorâta

Noul cămin ar putea fi dat în folosinţă până la sfârşitul anului, dacă vor fi făcute racordurile la apă şi electricitate.

O parte dintre bătrânii de la azilul din Pojorâta vor scăpa de clădirea veche, insalubră, în care locuiesc acum. De la anul, vor ajunge într-un cămin modern, dotat cu termopane şi parchet laminat. La Pojorâta sunt cazate în prezent 86 de persoane, iar noua clădire, cu două etaje şi mansardă, poate găzdui doar 36 de persoane. Restul vor fi nevoiţi să rămână în una dintre cele două clădiri vechi ale centrului.

Clădirea nu are mobilier

Lucrările au început în urmă cu doi ani şi până acum au fost alocate 700.000 de lei, fonduri provenite de la Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGAS) şi din donaţii. Numai anul acesta, pentru finalizarea lucrărilor, s-au scos 300.700 de lei din bugetul DGAS.

„Cel mai mult în societate contează copiii şi bătrânii. Majoritatea proiectelor noastre s-au adresat adulţilor şi ne bucurăm că am reuşit să ducem la bun sfârşit proiectul de la Pojorâta. Mai trebuie să facem racordul cu apa şi electricitatea. Noi sperăm să-i mutăm pe bătrâni în casă nouă până la sfârşitul anului“, declară Florin Tărnăuceanu, director executiv al DGAS Suceava.

O singură piedică stă în calea celor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială: mobilierul. Practic, bolnavii nu pot fi mutaţi în noul sediu până când camerele nu vor fi mobilate. Căminul de la Pojorâta are şi atelier de tâmplărie, dar este imposibil ca până la sfârşitul anului să se poată lucra toate paturile şi dulapurile necesare. În aceste condiţii, şefii DGAS încearcă să rezolve problema cu ajutorul  sponsorilor. „Vom face tot posibilul să găsim sponsori care să ne ajute să cumpărăm mobilierul, până când vom muta bătrânii“, precizează Florin Tărnăuceanu.

Un alt cămin pentru bătrâni va fi construit la Todireşti, iar lucrările vor începe la anul. „Proiectul este aprobat de  Guvern, iar  acum evaluăm terenul pe care se va ridica clădirea. Urmează să semnăm contractul, iar de la anul să începem în forţă“, a declarat Daniela Creţu, asistent social. Pentru ca şi aici bătrânii să beneficieze de tot confortul, DGAS are nevoie de un million de euro.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite