Pixul digital, vedeta inventatorilor suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei elevi de la „Petru Rareş“ au făcut senzaţie în weekend cu dispozitivul creat de ei, pe care îl vor prezenta în Statele Unite. Odată cu ei va pleca şi Ionuţ Budişteanu (17 ani), care a inventat un aparat de citit cu limba. Acesta ar putea fi de mare ajutor nevăzătorilor.

Peste 50 de adolescenţi din mai multe judeţe din ţară au prezentat zilele trecute la Suceava câteva invenţii cu ocazia unui concurs dedicat „micilor ingineri“ jurizat de matematicianul Alexandru Mironov. Astfel, în incinta complexului comercial din Lunca Sucevei au fost expuse aparate de alungat insecte, maşini care sar peste obstacole, roboţi dansatori sau cartiere rezidenţiale ecologice.


Câştigători au fost însă puţini. Printre aceştia, trei elevi de la Colegiul „Petru Rareş“, Tudor Pătuleanu, Vlad Daniel Pavel şi Adrian Mateoaia, care au realizat un pix digital ce utilizează senzori de poziţionare 3D, recunoscând orice tip de scris. Creaţia lor va fi prezentată în 2012 la concursul internaţional de ştiinţă şi inginerie din America. 


Arsenic anti-insecte


Ei vor pleca împreună cu alţi adolescenţi inventivi din ţară: Ionuţ Budişteanu (Râmnicu Vâlcea), Andrei Gheorghiu (Oradea) şi Alexandra Matea Moldovan (Bucureşti). De altfel, şi proiectul lui Ionţ Budişteanu a făcut senzaţie. Aparatul său permite orbilor să perceapă imagini cu ajutorul limbii. „Citesc cărţi de specialitate de la vârsta de 10 ani. Mergeam la profesori universitari care să-mi confirme că am înţeles bine ce am citit“, a spus Ionuţ. Băiatul a primit burse de studiu la universităţi din toată lumea încă din clasa a IX-a şi a fost invitat la decernarea premiului echivalent Nobelului în Informatică.


Un adolescent din Bucureşti a venit cu o soluţie de alungat gândacii. „Pentru oameni, arsenicul, în cantităţile în care le găsim în plante, este un tonic ce alungă oboseala. Pentru gândaci este letal“, a precizat Dragoş Ştefan Gherghescu. El a inventat o soluţie pe bază de arsenic extras din plante, care produce mutaţii genetice la gândaci, făcând ca în timp să dispară. Expus a fost şi un trenuleţ care circulă fără să atingă şinele. Mecanismul se bazează pe un ansamblu de magneţi şi bobine care permit trenuleţului să meargă deasupra şinelor.

Inventator: „Oamenii văd cu creierul“

Unul dintre cele mai apreciate dispozitive a fost cel care permite orbilor să perceapă imagini cu ajutorul limbii, al lui Ionuţ Budişteanu (17 ani), din Râmnicu Vâlcea. „Oamenii nu văd cu ochii, ci cu creierul. Neuronii care prelucrează senzorii vizuali se intersectează cu cei gustativi. Cu ajutorul limbii pot fi sesizate imagini“, a explicat băiatul. El a realizat o matrice pe care sunt transmise imaginile de la o cameră web a unui computer. Ţinând o mufă în gură, nevăzătorii pot percepe imagini transmise de un calculator.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite