Suceava: Puşa Pîslaru, A început să picteze pe acoperişul casei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Puşa Pîslaru, A început să picteze pe acoperişul casei
Suceava: Puşa Pîslaru, A început să picteze pe acoperişul casei

A avut norocul să întâlnească profesori care să-i dezvăluie tainele picturii, iar acum pregăteşte următoarele generaţii pentru a preda ştafeta.

Artista susţine că are harul de a picta de la Dumnezeu şi că a pornit pe acest drum din copilărie. „Am început să pictez la vârsta de doi ani. Furam foi din casă şi mă duceam pe acoperiş ca să pictez păsările de pe cer. Îmi amintesc când m-a văzut mama pentru prima dată. A fost cumplit de speriată. Tot pe casă am fost născută, în timp ce ea curăţa viţa de vie“, a povestit Puşa Pîslaru.

Ioan Gînju, mentor

Un rol hotărâtor în cariera ei l-a avut pictorul Ioan Gânju, pe care l-a cunoscut la Iaşi, acolo unde a făcut liceul. „Dumnezeu mi-a trimis un înger care m-a îndrumat spre muza artei. El e singurul care mi-a dezvăluit din tainele artei“, a spus profesoara. În 1977 a intrat la Facultatea de Arte din Iaşi, unde i-a avut ca profesori pe maeştrii Dan Hatmanu, Adrian Podoleanu şi Francisc Bartok. A ţinut însă permanent legătură cu Ioan Gânju, care a supravegheat-o atent. După absolvirea facultăţii, i s-a oferit un post de designer la fabrica Zimbru şi o casă în Suceava. În continuare, a fost profesoară de desen timp de doi ani la Şcoala Populară „Ion Irimescu“, Suceava.

Elevii, „îngeri de lumină“

Însă, în 1992, susţinută de profesorul Ion Carp Fluierici, care era director la Liceul de Artă din Suceava, a început să predea la această instituţie. Femeia susţine că este o diferenţă de la cer la pământ între generaţiile de copii din ’92 şi cele din prezent. Ea mai consideră că tinerii din generaţia nouă nu mai sunt interesaţi de nimic.

„Este o consecinţă a faptului că ei nu trăiesc în spiritul familiei, aşa cum se obişnuia în trecut“, a completat artista. Cu toate acestea, a participat cu elevii ei la olimpiade naţionale şi la diferite manifestări artistice. În prezent, profesoara are un atelier unde-şi desfăşoară activitatea extraşcolară. Aici învaţă tainele picturii copii foarte talentaţi din tot judeţul Suceava. „Am copii cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani, pe care-i numesc «îngerii de lumină». Mă pregătesc să dau ştafeta mai departe“, a spus aceasta, adăugând că ora de pictură este un echilibru între minte, trup şi suflet.

Printre elevii foarte talentaţi despre care ea crede că vor ajunge departe se numără Andrei Mihordea, Ştefana Vida, Vlad Ciubotaru, Ioana Robciuc, Mălina Corodescu şi Anca Iroare. Anul trecut, pe 22 octombrie, a sărbătorit 30 de ani de activitate, în cadrul Festivalului de Muzică Clasică „Joseph Schmidt“ din Suceava, unde a avut bucuria de a-i întâlni pe prinţul Paul şi pe prinţesa Lia. Aceştia au achiziţionat de la ea un tablou, iar acest lucru a onorat-o.

Profil

Născută: 22 aprilie 1956, Soleşti, Vaslui.
Studii: Facultatea de Arte  din Iaşi.
Familie: Căsătorită.

Întrebări şi răspunsuri

Câte expoziţii aţi avut până acum?
Am avut aproximativ 15 expoziţii, atât în ţară, cât şi în SUA, Germania, Franţa şi Republica Moldova. Pentru realizarea expoziţiilor am colaborat cu Complexul Muzeal Bucovina, Direcţia pentru Cultură şi cu managerii centrelor comerciale.

Cum vă alegeţi temele pentru expoziţii?
Temele sunt inspirate de Dumnezeu şi de discuţiile pe care le am cu prietenii. Tema ultimei mele expoziţii a fost calul deoarece cred că oamenii trebuie să înveţe din nobleţea şi stările sufleteşti ale acestor animale. Pentru a-i cunoaşte mai bine am vizitat câteva herghelii din ţară şi am participat la un concurs de hipism în Italia.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult să citesc“, a spus Puşa Pîslaru. Aceasta se simte împlinită atunci când cumpără cărţi şi apoi le dăruieşte copiilor. Îi place să savureze un vin alb, mai ales în compania prietenilor ei artişti.

Ce nu-i place
Nu-i place ca artistul să se implice în domeniul managementului. „Locul pictorului este în atelier, să picteze şi să lase ceva lumii. Ceea ce mă deranjează este faptul că nu este apreciată valoarea artistului“, a mărturisit Puşa Pâslaru.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite