Piaţa imobiliară din Suceava, în colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaţiile comerciale din zonele centrale stau neocupate de luni bune
Spaţiile comerciale din zonele centrale stau neocupate de luni bune

Singurii care trec pragul agenţiilor sunt vânzătorii de apartamente şi spaţii comerciale, care speră astfel să găsească clienţi.

Piaţa imobiliară suceveană pare a-şi da ultima suflare. Dacă anul trecut agenţiile imobiliare reuşeau să realizeze câte o tranzacţie importantă pe lună, acum vânzările au stagnat complet. „Care piaţă imobiliară? Nu mai există aşa ceva deoarece nu se mai vinde şi nu se mai cumpără nimic. Ne gândim chiar să tragem obloanele“, a declarat Victor Comaniuc,  administratorul unei agenţii imobiliare.

Nici închirierile de locuinţe nu mai merg

Deşi se aşteptau ca după Anul Nou să se relanseze în tranzacţii cu imobile, administratorii agenţiilor s-au trezit acum în imposibilitatea de a-şi acoperi cheltuielile de personal. Zilnic aceştia îşi fac speranţe că vor găsi măcar un client, însă aşteptările le sunt zădărnicite de perioada de criză. „Nu sunt tranzacţii, nu sunt bani şi deci nu sunt nici cumpărători. Nici măcar la închirieri nu mai sunt clienţi“, a oftat Isabela Ungureanu, administratorul unei agenţii imobiliare.

Preţurile proprietăţilor au scăzut drastic, atât la vânzare, cât şi la închiriere. Astfel, în privinţa închirierilor, preţurile au scăzut, în medie, cu 50 de euro. În plus, puţinii clienţi caută acum doar locuinţe gata mobilate. „În medie garsonierele complet mobilate se închiriază cu 130 de euro, apartamentul cu două camere, complet mobilat şi în zonă centrală, cu 150 de euro, iar unul cu trei camere cu 200 de euro“, a adăugat Isabela Ungureanu. Nici în privinţa spaţiilor comerciale situaţia nu este mai roz. Perioada de recesiune şi taxele mari i-au determinat pe mulţi comercianţi să-şi închidă afacerile.

Spaţiile comerciale stau goale

Astfel, agenţiile imobiliare ce intermediază vânzarea ori închirierea de spaţii comerciale s-au trezit că stau cu imobilele goale şi că nu au cui să le ofere. „De un an stau cu un spaţiu de 140 de metri pătraţi, cu vitrină stradală spre Bulevardul George Enescu. Dacă la început se închiria cu 3.000 de euro, acum proprietarul ei ar da-o şi cu mai puţin de 2.000 de euro, însă nu mai are cui“, a declarat Lucian Cărămidă, administratorul unei agenţii.

De altfel, pe bulevardul George Enescu există câteva zeci de spaţii de închiriat, pentru care nu există cerere, lucru de neînchipuit în urmă cu câţiva ani, când mai toţi întreprinzătorii căutau astfel de proprietăţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite