Suceava: Portret/Johannes Onesciuc: Pianistul atras de cafe-concert

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Portret/Johannes Onesciuc: Pianistul atras de cafe-concert
Suceava: Portret/Johannes Onesciuc: Pianistul atras de cafe-concert

Artistul a abandonat muzica clasică în favoarea unui gen care îmbină sunetele ambientale cu jazz-ul şi pregăteşte un concert de Crăciun.

A ajuns în lumea muzicii datorită tatălui său, care l-a îndrumat pe această cale încă din clasa I.  „Mi-a spus că dacă voi intra la şcoala de muzică îmi va cumpăra un instrument“, a mărturisit Johannes. Tatăl său s-a ţinut de cuvânt şi i-a cumpărat o pianină, pe care, ca orice copil, micuţul Johannes a primit-o cu foarte mare bucurie. Cu ajutorul părinţilor şi a muncii pe care a depus-o în anii care au urmat, suceveanul a ajuns un pianist apreciat. De asemenea, profesori precum Lica Stoiciu Frunză, Liliana Golescu şi Petru Vălan au contribuit mult la educaţia sa muzicală.

Primele aprecieri au venit de timpuriu. În clasa a II-a a participat la Bistriţa Năsăud, la concursul de interpretare a pieselor româneşti, de unde s-a întors cu premiul I. Concursurile şi olimpiadele au continuat până în clasa a VIII-a şi toate s-au finalizat cu premii. Timpul a trecut şi a intrat la Facultatea de Muzică de la Cluj-Napoca, iar aici a descoperit alte genuri muzicale, precum cafe-concert. „Este un gen care pleacă de la muzica clasică şi are tente de jazz. Mi-a plăcut, l-am învăţat, iar acest lucru m-a ajutat  pentru că am reuşit să am o colaborare cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, care s-a încheiat cu un sezon de teatru muzical, coordonat de regizorul Felicia Dalu“, a spus Johannes. În studenţie a participat la numeroase manifestări de acest gen şi la festivalurile de jazz din Sibiu şi Cluj.

Parte din proiectul european „Twin Band“

În anul 2003 s-a întors în Suceava şi a început cariera didactică la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu“, unde este profesor titular. De asemenea, este şi profesor colaborator la Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu“ şi se mândreşte cu elevii săi, care au obţinut 30 de premii naţionale la olimpiade, concursuri şi festivaluri. „Activitatea mea actuală e legată strict de catedră. Acest lucru îl fac din plăcere, cu atât mai mult cu cât există foarte mulţi copii talentaţi şi muncitori“, a declarat pianistul.

În anul 2004, împreună cu alţi colegi de catedră, a făcut parte din proiectul european intitulat „Twin Band“. Acesta s-a desfăşurat pe parcursul a patru ani. „Era vorba de un turneu european care a cuprins mai multe ţări, printre care Germania, Belgia, Franţa, Italia şi Anglia“, a încheiat profesorul. Pe 10 decembrie, Johannes va susţine un concert la Catedrala Romano-Catolică din Suceava. La acest proiect va fi ajutat şi de maestrul Sergiu Cârstea, profesor doctor universitar la Facultatea de Muzică din Timişoara.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite