Petarde vândute pe ascuns în Bazarul din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzarea de petarde se pedepseşte cu amenzi usturătoare
Vânzarea de petarde se pedepseşte cu amenzi usturătoare

Departe de ochii poliţiştilor, vânzătorii îşi atrag clienţii cu oferte atractive. Comanda minimă din partea sucevenilor care vor să se distreze cu petarde este de 150 de lei.

Apropierea Sărbătorilor de iarnă înseamnă pentru bazariştii suceveni un câştig în plus. Vânzătorii şi-au făcut provizii de petarde şi artificii, deşi, teoretic, ei nu au voie să vândă produsele pirotehnice în Bazar. Toate tranzacţiile se fac în locuri dosite, după ce doritorii au făcut o comandă la comercianţi.

Cum se poartă negocierile cu clienţii

Mirabela G., una dintre zecile de vânzătoare din Bazar, are expuse pe tarabă doar o geacă de iarnă şi patru clopoţei argintii, de plastic. Totuşi, dacă pui întrebarea corectă, femeia scoate la iveală „arsenalul“ secret: materiale pirotehnice pentru Sărbători. „Îţi ofer orice vrei: petarde, artificii. Ieftin, maică, doar e criză“, îşi îmbie Mirabela clienţii.

Cum vorbele nu sunt suficiente, aceasta lansează ştirea că toate produsele sunt ieftine, „cu preţuri de criză“. „Cutia cu 100 de petarde cu trei focuri costă 15 lei. Cutia cu 100 de petarde cu un foc costă 10 lei. Cele mai ieftine sunt cutiile mici, cu 60 de petarde, la doar doi lei“, şi-a prezentat femeia marfa.

Afacerea cu artificii merge foarte bine

Mirabela mai are pe stoc şi rachete, cu preţuri între 5 şi 500 de lei. Pentru a scăpa repede de produsele fără acte, comercianţii le dau doar la pachet. „Primesc doar oferte de peste 150 de lei. Nu vând la bucată“, a spus vânzătoarea din Bazar.

Toată marfa comerciantei se află „la adăpost“, în locaţii doar de ea cunoscute. „Dacă m-ar prinde Poliţia aş rămâne fără marfă şi mi-ar da o amendă zdravănă“, a explicat „ilegalista“. În ciuda riscurilor, femeia nici nu se gândeşte să renunţe la bănoasa afacere. Mai mult, de săptămâna viitoare, Mirabela îşi va lua câteva ajutoare şi va vinde pocnitorile şi la bucată.

Potrivit legii, persoanele care sunt prinse cu astfel de mărfuri sunt sancţionate cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 7.500 de lei. În plus, persoanei respective i se întocmeşte dosar penal şi riscă între trei luni şi doi ani de închisoare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite