Suceava: Peste 80% dintre apelurile la 112 au fost alarme false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele trei luni ale acestui an, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a înregistrat în judeţul Suceava 88.698 de apeluri din care numai 16.459 au fost direcţionate către agenţiile de urgenţă, restul fiind catalogate ca fiind apeluri false.

Statistica pe primul trimestru din anul 2011 realizată de STS arată că 81,44% dintre apelurile primite la Numărul Unic de Urgenţă 112 s-au dovedit a fi false. Mihai Agafiţei, şeful Biroului Răspuns Apel Unic de Urgenţă 112 Suceava, a declarat că operatorii sunt instruiţi să ceară anumite detalii înainte de a transfera apelurile către agenţiile de urgenţă şi sunt atenţi la zgomotele care se aud în fundal, acestea putând oferi indicii despre veridicitatea apelului.

„Cei mai mulţi apelanţi au un limbaj injurios însă nu puţine sunt cazurile în care suntem solicitaţi pentru a oferi diverse informaţii. Alte cazuri frecvente sunt cele în care numărul 112 este apelat accidental sau se încearcă contactarea unui operator de telefonie mobilă, în pofida faptului că acest serviciu de urgenţă este intens mediatizat“ explică Mihai Agafiţei, referindu-se la apelurile tratate ca fiind false.

Cel mai mare neajuns pe care aceste apeluri îl creează este acela că se blochează liniile şi oricât de puţin probabil ar părea acest scenariu, nu de puţine ori s-a întâmplat ca o urgenţă reală să fie pusă pe linia de aşteptare.

Deşi STS realizează o filtrare foarte bună a apelurilor făcute la 112, agenţiile de urgenţă înregistrează anual pierderi serioase. Pe perioada anului 2010, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava a tratat ca fiind adevărate 1.077 de farse, dintr-un total de 52.799 apeluri primite, acest fapt cauzându-i o pierdere de 400.000 lei.

Amenzi usturătoare

Ca urmare a constatărilor făcute de către autorităţile statului, de la începutul anului au fost sancţionaţi conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112 nu mai puţin de 147 de suceveni.

„Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie sau apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. Un caz special îl constituie apelurile false prin care se anunţă plasarea de materiale explozive, pentru care se deschide dosar penal“ a declarat Alin Botezatu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava.

După primele trei luni ale acestui an judeţul Suceava se situează pe locul patru pe ţară în ceea ce priveşte numărul cazurilor de apeluri false, finalizate cu sancţiuni conform OUG 34/2008, după Gorj, Dâmboviţa şi Bucureşti.

„Inconştienţa unora poate face ca o ambulanţă sau o maşină de pompieri să nu mai poată ajunge în timp util într-un alt loc unde există o urgenţă reală. Nu mai vorbesc despre faptul că şi aşa, aceste maşini speciale sunt insuficiente. Ar trebui amendaţi usturător şi mediatizate aceste cazuri pentru a-i opri şi pe alţii să facă aceste glume proaste“, a spus Roxana Albotă, studentă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite