Personal didactic calificat, în proporţie de 97% în şcolile sucevene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul mare de absolvenţi de facultate din anumite domenii a făcut ca cerinţele de ocupare a unor posturi în învăţământ să nu poată fi satisfăcute decât parţial. Un număr insuficient de dascăli sunt la matematică, arhitectură, restaurare şi sculptură.


Inspectoratul Şcolar Suceava a anunţat că posturile vacante şi cele rezervate din şcolile din judeţ au fost ocupate în proporţie de 97% cu personal didactic calificat. Amintim că lista posturilor valabilă începând cu data de 6 iunie cuprindea  697 de posturi, dintre care 74 titularizabile şi 623 netitularizabile. În urma etapei de pretransfer şi transfer s-au ocupat 178 de posturi, iar 88 de cadre au fost detaşate în interesul învăţământului. Posturile titularizabile şi cele netitularizabile au fost ocupate în urma organizării mai multor şedinţe publice, rămânând vacante doar câteva zeci de catedre, în zonele defavorizate sau la discipline deficitare, cum ar fi matematica şi biologia. 

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava s-a confruntat şi cu situaţii dificile, şi anume supraoferta de personal didactic pentru posturile de educatoare, învăţători, istorie, geografie, limba română, limba engleză, limba franceză şi educaţie fizică. Din cauza numărului mare de absolvenţi de facultate din aceste domenii cerinţele de ocupare a unor posturi în învăţământ nu au putut fi satisfăcute decât parţial.

S-a remarcat o supraofertă din partea absolvenţilor de drept, ştiinţe politice, inginerie etc. pentru care posibilităţile de integrare în sistemul de învăţământ au fost aproape nule“, a precizat Cristian Cuciurean, inspector general adjunct al IŞJ Suceava.

Deficit de profesori de matematică şi arhitectură

La polul opus, inspectorii şcolari au întâlnit un număr insuficient de dascăli pentru posturile de matematică, arhitectură, restaurare şi sculptură, caz în care s-a apelat la cadre didactice pensionate. În cazul unităţilor şcolare cu efective reduse de elevi, nu au putut fi constituite catedre care să cuprindă în totalitate ore în specialitatea candidatului, astfel că aceştia au primit catedre de tip mozaic.

În data de 7 septembrie vor avea loc în Comisia Paritară de la nivelul IŞJ discutarea şi aprobarea cererilor de detaşare a cadrelor didactice care s-au titularizat în anul şcolar 2011. Pentru posturile sau fracţiunile de catedră care, eventual, pot apare ca urmare a concediilor fără plată, demisiilor, concediilor pentru creşterea copilului, la nivel judeţean se vor organiza şedinţe publice în data de 8 septembrie, începând cu ora 9.00, la Colegiul Tehnic <Petru Muşat> Suceava, la care pot participa doar suplinitorii calificaţi participanţi la concursul de titularizare 2011, 2010, 2009 sau cel de suplinire calificată din 2011“, a punctat inspectorul Cristian Cuciurean.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite