Suceava: Permise de conducere false vândute la preţ de chilipir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Permise de conducere false vândute la preţ de chilipir
Suceava: Permise de conducere false vândute la preţ de chilipir

Interlopii suceveni se laudă că pot procura lejer acte contrafăcute după formatul unor ţări UE

Poliţiştii din judeţ spun că documentele false sunt greu de depistat şi că, până acum, nu au reuşit să prindă niciun infractor.

Pentru câteva sute de euro, sucevenii dornici să scape de corvoada şcolii de şoferi şi a examenului pentru obţinerea permisului de conducere auto apelează la infractori care le intermediază obţinerea unui act fals care le atestează dreptul de a şofa pe drumurile publice.

Conform informaţiilor deţinute de poliţiştii suceveni, „carnetele de şofer“ sunt imprimate peste hotare şi în formatul altor ţări, iar documentele sunt realizate de cele mai multe ori „ca la carte“. Potrivit unui tânăr sucevean care pretinde că se ocupă cu traficul de acte false, un permis de conducere fals poate fi obţinut în maximum două săptămâni, la preţul de 200 de euro.

„Pot să-ţi fac rost de ce vrei tu. Vrei alt buletin, acte de împuternicire sau carnet de conducere cu toate categoriile? Am prieteni în Italia care se ocupă cu aşa ceva. Carnetele din altă ţară nu sunt în baza de date din România, iar poliţiştii de la noi nu pot face nimic. Sunt mulţi şi de la mine din Liteni care umblă aşa şi nu s-a prins nimeni“, povesteşte Zozo C., unul dintre intermediarii din Suceava.

Încrezători că oamenii legii nu i-ar putea depista sub nicio formă, sucevenii din filieră ajung de multe ori să se laude în gura mare cu „afacerea“ şi se oferă să le dea sfaturi novicilor care se mai tem de lege.

Maşini furate cu cardul

Sucevenii sunt tentaţi şi cu autoturisme noi obţinute pe căi ilegale de peste hotare. Oamenii de legătură din judeţ le ofertează aici la preţuri de chilipir. „Cu 10.000 de euro îţi faci rost de o maşină nouă de la băieţii din Italia. Nu mai dă nimeni de urma ta pentru că ei o iau pe numele unuia dintre ei, iar în ţară se schimbă proprietarul“, adaugă Zozo C. Potrivit acestuia, infractorii ar apela la o metodă de a-şi falsifica propriul cont bancar deschis la instituţii de creditare din Occident.

Ulterior, aceştia merg direct cu cardul la dealer-ii auto şi cumpără autoturisme scoase la vânzare chiar şi cu 100.000 de euro. Maşina este trimisă în cele din urmă în Suceava unde ajunge în proprietatea unui client dispus să plătească măcar jumătate din preţul de catalog.

Deşi practica este vehiculată în mediile interlope din Suceava, oamenii legii nu au reuşit să descopere niciun astfel de caz.

Riscă 5 ani de închisoare

Sucevenii prinşi cu acte false riscă până la cinci ani de puşcărie. „Pe raza judeţului nu s-a constatat în ultimii ani nicio abatare de acest fel. Avem însă 3 carnete româneşti false trimise din Germania pe numele a trei suceveni pe care nu i-am putut identifica“, a declarat Anca Iacob, comisar la Poliţia Rutieră din Municipiul Suceava.

Din cauza unora ca ei se produc zeci de accidente şi mor atâţia oameni, Iulian Cândrea, administrator.

Dacă se întamplă în oraş, ar trebui să-i oprească înainte să aibă loc nenorociri, Vasile Murariu, vânzator mobilă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite