Pepinieră cu sute de hoţi minori în judeţul Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolescent prins de poliţişti după ce a furat bani
Adolescent prins de poliţişti după ce a furat bani

Anul trecut, adolescenţii au comis peste 350 de infracţiuni, majoritatea  furturi şi tâlhării. O parte dintre aceştia scapă basma curată deoarece nu au 14 ani.

Cel mai recent caz în care au fost implicaţi doi minori este cel al lui Marius D., din Berchişeşti, şi  C. D., din Drăgoieşti, ambii de 17 ani. Ei au încercat să fure diferite bunuri ce aparţineau unui şef de tren. Prinşi asupra faptului, hoţii au sărit din tren, dar poliţiştii s-au luat după ei. Oamenii legii i-au fugărit câteva sute de metri şi au folosit focuri de avertisment pentru a-i prinde.


„Profesori“ sunt adulţii


În Rădăuţi, doi minori au fost „şcoliţi“ de doi adulţi să spargă casele oamenilor. Timp de mai multe săptămâni, S. S., din Rădăuţi, şi B. P., din Vicovu de Sus, care aveau 17 şi respectiv 16 ani, au dat spargeri prin diferite localităţi. În urma „raziilor“, minorii şi cei doi adulţi au reuşit să fure 6.822 de lei, 350 de euro şi un telefon mobil.


„În urma consultării Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, s-a dispus cercetarea în stare de libertate a lui B. P. sub aspectul comiterii infracţiunii de „furt calificat“, urmând ca S. S. să fie transferat în Penitenciarul Botoşani“, ne-a declarat Gabriel Panţîru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. Astfel de cazuri, în care sunt implicaţi minori, sunt cu sutele.


„Specializare“ în tâlhărie


Statistic, anul trecut, 341 de minori au comis 353 de fapte penale. Dintre aceştia, 248 de minori au vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, care răspund penal, iar restul nu au vârsta buletinului. Pe lista faptelor comise de minori se înscriu 19 tâlhării şi 4 violuri. „Ca mod de operare, infracţiunile de furt sunt, de cele mai multe ori, asemănătoare celor săvârşite de adulţi. Totuşi, au anumite particularităţi: valoarea mai mică a bunurilor furate, în general obiecte mici şi uşor vandabile, ingeniozitate în comiterea acestor fapte, curaj deosebit în folosirea de procedee periculoase de escaladare“, a detaliat Gabriel Panţîru, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.


Două motive pentru care copiii devin hoţi sunt lipsa educaţiei şi dorinţa de a avea bani pentru a-şi îndeplini visele. Ei se lasă uşor manipulaţi de adulţii care-i folosesc în acţiuni de furt şi tâlhărie sub promisiunea unor câştiguri financiare. „În majoritatea cazurilor, teribilismul şi dorinţa de a face bani nemunciţi sunt factorii care conduc la ilegalităţile minorilor. Ei văd că unul se laudă cu mulţi bani şi, dorind să ajungă asemenea aceluia, se apucă să fure. Apoi începe să-i placă şi uite aşa se ajunge la un cerc vicios“, a declarat Iulian Cernăuţeanu, medic psiholog. Sucevenii şi-ar dori mai mulţi poliţişti pe străzi pentru a-i prinde pe hoţi. „Apar tot mai mulţi hoţi, de parcă ar fi o pepinieră în care cresc. Ar trebui ca poliţiştii să-i prindă mai întâi pe cei care îi învaţă pe copii să fure. Ăştia îţi dau în cap când cresc“, a spus Magda Lupaşcu, pensionară.

Fură orice le pică în mână

Dorinţa de îmbogăţire îi face pe tineri să fure orice le iese în cale. Astfel, nu puţine au fost cazurile în care aceştia au furat telefoane mobile, produse din magazine, biciclete aflate în scările blocurilor etc. Unii s-au apucat de furat benzină din rezervoarele automobilelor sau chiar roţile maşinilor.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite