Suceava: Portret/Iulian Pentilescu. Militarul cu răbdarea de fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a pus viaţa în pericol în nenumărate rânduri, iar meseria de pirotehnician l-a călit. Suceveanul spune că în munca sa nu este loc de greşeală.

De mic a vrut să ducă mâna la frunte şi să salute milităreşte. Spune că verişorii şi cei doi cumnaţi ai lui i-au insuflat această dorinţă. „Au făcut aproape toţi carieră militară şi când veneau pe la noi şi-i vedeam îmi doream să fiu şi eu respectat şi autoritar ca ei. Eram mic şi mă fascina“, spune Iulian Pentilescu.

Acum este maistru militar la Inspectoratul de Urgenţe din Suceava şi-şi aminteşte de tinereţe şi viaţa de soldat ca de o poveste cu tâlc. „În 1990 eram militar în termen la Ionăşeni. Făcusem trei ani de instrucţie şi trebuia să plec acasă. Însă, atunci am fost prima generaţie de soldaţi întrebaţi dacă vrem să continuăm în acest domeniu, până atunci nu le păsa de cei fără pregătire“, adaugă maistrul. În loc să meargă acasă, a ales să dea probele pentru Şcoala Militară de la Piteşti. Le-a trecut pe toate.

„Aveam de ales, ori acasă ori încă trei ani de instrucţie. Îmi era greu pentru că ştiam ce înseamnă armata, însă mă şi atrăgea. Din 70 de inşi câţi eram în subunitate eu am fost singurul care a reuşit să avanseze atunci“, îşi aminteşte acesta. După cei trei ani de şcoală a fost repartizat la Bucureşti. Atunci media 8,54 era mare şi a intrat în comandamentul de Protecţi Civilă. În 1994 a luat primele cursuri de iniţiere în pirotehnie. „Meseria asta este ca o artă. E la fel ca pe scenă, când urci uiţi de necazuri şi te concentrezi la treaba pe care o ai de făcut“, spune Pentilescu. Din 2000 lucrează la Suceava ca pirotehnician şi se bucură de faptul că a salvat sute de vieţi în urma misiunilor de asanare. Cea mai mare captură a sa este un proiectil din al Doilea Război Mondial, ce cântărea 45 de kilograme. A fost descoperit anul acesta, în localitatea Văscăuţi.

„Ai, ori totul, ori nimic”

Spune cu tărie că nu se poate greşi decât o singură dată atunci când dezamorsezi o bombă. Uneori, când situaţia o cere, se apropie numai el de proiectil, deoarece are mai multă experienţă şi nu poate risca viaţa oamenilor din echipă.
„Nu mergem mai mult de doi oameni în misiune pentru a nu periclita viaţa mai multor pirotehnician. Plus că pe lângă noi mai sunt şi jandarmii care asigură zona şi poliţiştii. Există o colaborare între noi“, adaugă maistrul Pentilescu. Acesta mai spune că oamenii au fost educaţi în ultimul timp prin presă şi acum nu se mai adună ca la circ în jurul lor. Ştiu ce înseamnă o asanare şi fug de la faţa locului, lăsându-i pe specialişti să-şi facă treaba în linişte.

Iulian Pentilescu se ghidează după instinct, însă o mare parte din misiune se bazează pe inteligenţă şi răbdare. În cazul bombelor mari, aria de răspândire a schijelor poate ajunge şi până la un kilometru. „Ai, ori totul, ori nimic. Ori trăieşti ori mori, ai de ales. De aceea misiunile noastre sunt cele mai riscante. Nu este  ca în filme, cu firul roşi şi firul albastru, aici avem de-a face cu muniţie neexplodată din cele două războaie mondiale“, încheie pirotehnician. 

  • profil

născut. 4 iulie 1970 Suceava.
studii. Institutul Militar Basarab I, Piteşti.
familie. Căsătorit, doi copii.

  • întrebări şi răspunsuri

Cât de mare este riscul pe teren?

În meseria asta nu greşeşti decât odată. Este foarte periculos, bombele de război pot exploda în orice moment. De aceea izolăm de fiecare dată perimetrul în care lucrăm. Viaţa este cea mai importantă, iar eu sunt cel care am grijă de toţi cei care intervin în aceste misiuni riscante. Sunt răspunzător.

Ce calităţi trebuie să aibă un pirotehnician?

În primul rând trebuie să aibă o răbdare de invidiat şi un curaj nebun. În meseria asta trebuie să fii calm, meticulos, să te implici pentru a îndeplini cu succes misiunea. 

  • ce-i place: „Ador să-mi petrec timpul liber cu familia şi să mă joc cu cei doi băieţi pe care-i am. Pentru mine familia este un lucru sfânt. Îmi mai place muzica, în tinereţe am urmat timp de trei ani de zile cursurile Şcolii de Arte“, declară pirotehnician.
  • ce nu-i place: Pirotehnistul nu suportă oamenii falşi. „Încerc să mă feresc de oamenii răutăcioşi, nu-i suport pe cei cu două feţe, care muşcă pe la spate. Este trist deoarece, în zilele noastre, nu mai ştii în cine să te încrezi“, spune suceveanul.
Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite