Pensionarii, chiriaşi de ocazie la hipermarket

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii îşi petrec vremea mai mult lângă rafturile cu ziare
Bătrânii îşi petrec vremea mai mult lângă rafturile cu ziare

Unii dintre falşii cumpărători spun că-şi petrec ore întregi la magazin, mai ales în zilele foarte friguroase.

Tot mai mulţi pensionari suceveni apelează la soluţii dramatice pentru a scăpa de plata întreţinerii. Astfel, la primele ore ale dimineţii, bătrânii închid robinetele caloriferelor din apartamente şi merg să se încălzească în marile centre comerciale din oraş.

„Mă duc la magazin. Ce să fac? Şi eu şi soţul suntem pensionari şi banii îi dăm pe pastile. De unde să mai scot şi pentru întreţinere?“, se întreabă Eugenia Gherasim, pensionară.

Coadă falsă la standurile de carne şi de papetarie

Mai ales în ultima perioadă, când temperaturile au atins minime extreme la Suceava, zeci de pensionari vin la supermarket şi mimează cumpărăturile. Clienţii veritabili se plâng că, uneori, trebuie să ducă o adevărată luptă pentru a ajunge la rafturi. „Stau pe lângă rafturi şi studiază preţurile. Dacă nu te cerţi cu ei stai şi 10 minute ca să prinzi loc“, a spus Ionela Chitru, contabilă.

Standurile cele mai aglomerate sunt cele de cărnuri, ale căror preţuri sunt analizate atent de bătrâni în fiecare zi. În plus, „locatarii“ magazinelor îşi pierd vremea şi la standurile de cărţi şi reviste, punându-se la curent cu ultimele ştiri şi bârfe.

Unii „dau atacul“ la rafturile cu fructe

„Am avut parte de o bătrânică care venea zilnic aici şi citea câteva pagini dintr-o carte. Când îi era foame pleca până acasă şi apoi se întorcea şi continua să citească“, a povestit Gabriela Rudişteanu, vânzătoare. Angajaţii hipermarketurilor susţin că unii bătrâni iau de la raft fructe fără a le plăti. „M-am certat întâi cu ei pentru că luau fără să plătească, dar, văzând cât de mulţi sunt, m-am lăsat păgubaş“, a spus Sebastian, angajat într-un supermarket.

În plus, pentru a economisi fiecare leu, majoritatea pensionarilor aleg să circule gratuit prin oraş cu microbuzele puse la dispoziţie de unele centre comerciale. Nu de puţine ori, clienţii magazinelor rămân să aştepte următorul mijloc de transport pentru că toate locurile sunt ocupate de bătrâni.

„Sunt şi ei oameni. Trebuie să-i înţelegem. N-ar strica totuşi ca Primăria să încerce să-i ajute. E umilitor să ajungi la vârsta asta după o viaţă de muncă şi să trăieşti de azi pe mâine“, este de părere Valentina Strugariu, studentă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite