Părinţii chiulangiilor vor fi buni de plată
0Sucevenii cu odrasle care leagă cartea de gard vor plăti amenzi sau vor presta muncă în folosul comunităţii. Noua Lege a Educaţiei îi pedepseşte pe cei care nu-şi trimit copiii la şcoală cu sancţiuni cuprinse între 500 şi 5.000 de lei. Ministerul speră să scadă astfel abandonul şcolar.
Din toamnă, sucevenii pe care nu-i interesează ce fac la şcoală odraslele lor sau care îi împiedică pe cei mici să studieze, punându-i la muncile gospodăreşti, s-ar putea pomeni cu amenzi usturătoare din partea primăriei. Părinţii vor fi puşi să achite între 500 şi 5.000 de lei, în funcţie de numărul de absenţe acumulate de cei mici.
„Cei care nu vor avea bani să plătească vor face muncă în folosul comunităţii un anumit număr de ore, stabilit de fiecare consiliu de administraţie în parte“, a declarat Vasile Monacu, director adjunct al Inspectoratului Şcolar Suceava.
Noile reguli au fost impuse de parlamentari, care au hotărât, vinerea trecută, că trebuie să-i pedepsească pe părinţii care nu-şi supraveghează copiii şi care nu iau măsuri în momentul în care constată că aceştia au luat-o pe căi greşite.
Mulţi părinţi suceveni au crezut că este o glumă când au auzit prevederile noii legi, pe care au taxat-o drept o nouă metodă de a stoarce de bani populaţia. Alţii ar fi de acord în principiu cu amenzile date părinţilor, dar cuantumul acestora li se pare exagerat.
„Cu siguranţă n-o să am să plătesc. Prin urmare, or să mă pună la muncă în folosul comunităţii? Ce să fac, să strâng gunoaiele, să vopsesc băncile din parc, să dau cu grebla? Mi se pare o aberaţie, cred că au destui oameni plătiţi să facă asta. Ori îi dau pe ei afară pentru că vine mână de lucru gratis?“, se revoltă Maricica Stoian, mama unui elev de clasa a VI-a.
Cel puţin 1.000 de „candidaţi“ la amendă
Cei mai încântaţi de lege sunt şefii inspectoratelor şcolare, care cred că au găsit ac de cojocul abandonului şcolar, care se află într-o continuă creştere, în toate judeţele Moldovei. Cauza principală este sărăcia şi plecarea părinţilor în străinătate. Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava văd amenda ca pe un lucru absolut necesar.
„Cine să stea de elevi, dacă nu părinţii? Mi se pare corect ca ei să plătească, atât timp cât statul şi noi toţi plătim pentru educaţia tineretului, iar el se bucură de toate drepturile, dar de nici un fel de obligaţie“, a subliniat Vasile Monacu. Părinţii vor primi amenzi doar după ce fiecare şcoală va face o contorizare a numărului de absenţe şi o vor trimite la Inspectorat.
La începutul anului şcolar, în judeţ s-au înscris în jur de 70.000 de elevi în clasele primare şi gimnaziale, dintre care aproximativ 1.000 nu au situaţia încheiată după primul semestru, din cauza absenţelor.