Papucarii din Vicov, o tradiţie îngropată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii artizani au tras pe rând obloanele şi s-au lăsat „înghiţiţi“ de firmele mari. Ulterior, şi o parte dintre acestea au dat faliment.

Renumiţii papucari din Vicov, care croiau o pereche de încălţări pornind de la pielea argăsită şi până când îi legau şireturile, au dispărut.

Atelierele lor s-au închis rând pe rând, fiind „sugrumate“ de concurenţă. „Le-au scăzut vânzările şi au apărut fabricile de încălţăminte, care scoteau papuci pe bandă rulantă. Meşterii fie şi-au găsit altceva de făcut, fie au ajuns să lucreze pentru cei care le-au adus falimentul, adică la fabrici. Ce să-i faci, aveau nevoie de bani...“, povesteşte Vasile Unghean, localnic.

Meşterii sunt simpli muncitori

Oamenii locului îşi amintesc şi acum de cele peste 300 de ateliere care abia făceau faţă comenzilor în anii ’90 şi care au dus renumele Vicovului în toată ţara. Marca a ajuns treptat să fie exploatată de marile firme de încălţăminte. Mai există încă meşteri papucari care lucrează cu firmele, dar aceştia s-au specializat într-o aşa măsură, încât mulţi nu mai ştiu decât teoretic cum se „ansamblează“ un papuc de la A la Z.

„Pentru reducerea costurilor, firmele nu mai lucrează integral încălţămintea, ci recurg la meşteri independenţi. Acum un meşter fabrică modelul, altul construieşte matriţa papucului şi tot aşa. Doar unirea pieselor se mai face în fabrică“, a declarat George Ştefănescu, unul dintre papucari.

Firmele, la un pas de faliment

Ironia sorţii face ca marile firme care au acaparat „papucăritul“ să aibă la rândul lor acum mari probleme. „Criza a lovit din greu. Au rămas doar vreo 30 de fabrici, însă nici acestea nu o duc prea bine“, a spus Ioan Oprea, localnic.

Patronii dau vina pe fiscalitatea excesivă. „Dau statului 4.900 de lei impozit pe salariile celor 16 angajaţi. La aceştia se adaugă şi 8.600 de lei, impozitul forfetar. Anual, ofer statului contravaloarea a 200 de papuci“, a oftat Nelu Cârdei, patronul unei fabrici.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite