Suceava: Sucevencele, îndemnate să-şi facă testul Papanicolau

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Sucevencele, îndemnate să-şi facă testul Papanicolau
Suceava: Sucevencele, îndemnate să-şi facă testul Papanicolau

Analizele pentru depistarea cancerului de col uterin pot fi făcute gratuit, chiar şi pentru persoanele neasigurate. Conform datelor de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), orice femeie cu

Analizele pentru depistarea cancerului de col uterin pot fi făcute gratuit, chiar şi pentru persoanele neasigurate. Conform datelor de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), orice femeie cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani are dreptul să facă aceste analize.

Primul pas în vederea testării o reprezintă vizita la medicul de familie, care va îndruma pacienta pentru efectuarea analizelor. Acest proiect face parte din cadrul unui program de screening  care va dura patru ani, timp în care femeile vor face testul Papanicolau. Dacă rezultatele vor fi negative, atunci sucevencele vor fi excluse de la categoria de risc.

Acest program are ca obiectiv principal depistarea cancerului de col uterin într-un stadiu incipient, în care şansele de vindecare sunt mai mari. Conform datelor de la DSP, lipsa controalelor regulate şi a informării determină depistarea mult prea târzie a bolii, atunci când este incurabilă. În anul precedent, datele statistice au arătat că dintre cele 96 de cazuri de cancer de col uterin, doar 31% se puteau vindeca.

Investigaţii şi consiliere gratuite

De asemenea, dintre cele 1.012 femei investigate printr-un astfel de program de screening, 22 au fost depistate cu suspiciune de cancer. Pentru patru din ele boala s-a confirmat. „Eu am făcut testul Papanicolau la sugestia medicului ginecolog şi din fericire nu am avut probleme, dar analizele nu le-am făcut gratuit. Am preferat să plătesc la o clinică privată“, ne-a declarat Monica C., farmacistă.

Sucevenecele care nu au beneficiat până acum de astfel de servicii pot apela la medicul de familie, iar dacă există suspiciuni ale bolii, prin acest program se oferă atât investigaţii, cât şi consiliere gratuită.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite