Pacienţii suceveni, trataţi ca la magazin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul de familie consultă o pacientă. Foto arhivă
Medicul de familie consultă o pacientă. Foto arhivă

Dacă în prezent, pacientul care ajunge al 21-lea la rând plăteşte 10 lei pentru serviciile medicale, de la intrarea în vigoare a Contractului Cadru pentru 2011 medicii nu vor avea voie să consulte decât 20 de pacienţi.

Pacienţii suceveni, care vor avea nevoie de o trimitere, o reţetă sau un consult la medicul de familie şi vor fi la rând al 21-lea vor fi obligaţi să revină în altă zi la medic. Potrivit noului proiect de Contract Cadru (Co-Ca) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) medicii de familie nu vor mai avea voie de la 1 aprilie să consulte decât 20 de pacienţi într-o zi, nici măcar dacă pacientul respectiv ar plăti, cum este în prezent.

“Este o mare aberaţie, pe de o parte ne obligă să asigurăm permanenţa în centre, dar ne interzice să consultăm mai mulţi pacienţi la cabinet. Va fi ca la magazin, când ajungem la pacientul 20, închidem uşa”, ne-a spus Doina Draga Buimistriuc, vicepreşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava.

Astfel, potrivit medicilor de familie suceveni, pacienţii care vor avea nevoie de medic se vor îndrepta în acest fel spre urgenţe, blocând astfel munca medicilor urgentişti. “Eu cred că ar fi suficient să ne lase să îi consultăm pe toţi care se prezintă la noi şi nu să îi trimitem la spital. Aşa, nici oamenii nu vor mai şti încotro să se îndrepte”, a mai spus medicul de familie Doina Draga Buimistriuc.

Pacienţii, bulversaţi de noile modificări

"Cei de la conducere spun că vor să ridice calitatea actului medical, însă în acest fel Unitatea de Primire a Urgenţelor va fi sufocată şi calitatea actului medical va scădea. Măcar de le-ar da voie medicilor de familie să consulte 30 de pacienţi într-o zi”, ne-a spus Niculina Moroşan, funcţionar public. Pe de altă parte sucevenii spun că acest lucru îi vor da peste cap şi vor alerga de la un medic la altul. “Sper să nu ajung în această situaţie să fiu al 21-lea şi să găsesc uşa medicului închisă. Dacă o să păţesc aşa ceva o să caut să îmi găsesc alt medic care să mă ajute sau merg la spital”, ne-a spus Ovidiu Ariton, instalator.

Medicii se plâng că le vor scădea şi veniturile

Noul Co-Ca va intra în vigoare din data de 1 aprilie a acestui an presupune şi modificare de plată a medicilor de familie. În prezent, potrivit Co-ca pe 2010, asistenţei medicală primară este plătită 70% pentru plata „per capita” şi 30% pentru plata pe serviciu (consultaţie). Odată cu intrarea în vigoare a noului Co-Ca, acest procent se schimbă, 50% pentru plata “per capita” şi 50% pentru plata ”per serviciu”. Conform primelor calcule făcute de medicii de familie, acest lucru duce la scăderea veniturilor cabinetelor cu 35%. “Nu vom avea cu ce supravieţui. Cheltuielile sunt mari şi nu ne mai rămâne nimic. Nu vom avea cu ce să ne întreţinem deoarece practic venitul cabinetului scade cu 35%”, ne-a spus medicul de familie Irina Badrajan.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite