PORTRET Suceveanul Ştefan Petrescu fotografiază peisaje din avion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul a îmbinat cele două mari pasiuni ale sale, arta fotografiei şi pilotajul, pentru a realiza două albume inedite, cu perspective aeriene ale României şi Bucovinei.

Suceveanul de 77 de ani poartă pe umeri o experienţă de viaţă de neegalat. Are cel puţin câte o poveste despre fiecare ţară din lume şi fotografii care stau mărturie cu privire la întrevederile cu oamenii importanţi pe care i-a întâlnit cu diferite ocazii, în general datorită meseriei. Pilot, jurnalist şi sportiv, Ştefan Petrescu a făcut primele poze din viaţa sa în anii tinereţii, când era campion la schi şi a plecat într-o excursie la munte alături de colegi.


„Profesorul meu de atunci, Costică Cristureanu, mi-a împrumutat aparatul său de fotografiat, un Rolleiflex, să facem fotografii de grup. Mi-a dat un mic ghid de utilizare şi mi-a spus că am 12 imagini. Una dintre acele fotografii, cu colegii mei schiori în şir indian, mergând pe pistă după o ninsoare, cu umbra lor lungită de soarele ce lumina frumos, a fost foarte apreciată după ce a fost developată. Fotograful Sucevei la acea vreme, Pânzaru, a cerut poza mea pentru a-i face reclamă“, îşi aminteşte artistul. După ce i-a fost remacat talentul, Ştefan Petrescu, şi-a cumpărat propriul Rolleiflex, cu care a făcut fotografii tehnice la Facultatea de Geografie din Iaşi, reuşind astfel să se întreţină singur în anii studenţiei.


Fotoreporter în Vest


După absolvirea studiilor universitare a lucrat la oficiile naţionale de turism de la Suceava şi Vatra Dornei, ca mai apoi să ajungă fotoreporter pentru revista „Vânătorul şi Pescarul“. „M-am mutat la Bucureşti. Am lucrat cinci ani ca fotograf pentru ei, apoi m-am transferat la TVR, unde am fost operator imagine vreme de patru ani. Fiind simpatizat de primul ministru de atunci, Maurer (Ion Gheorghe Maurer, n. red.), de la vânătoare, am obţinut viză permanentă de plecare în Vest. Am insistat să plec la Viena cam trei luni, unde aveam un unchi de 93 de ani, însă mi s-a spus că pot să stau tot anul, numai să nu uit că sunt român“, a povestit Ştefan Puşcaşu. De la Viena a plecat în Germania, unde a fost promovat jurnalist şi a realizat fotografii documentare care au promovat economia nemţească la diferite manifestări internaţionale.


În toţi cei 37 de ani petrecuţi pe meleaguri străine a pomenit numele României ori de câte ori a avut ocazia, prezentând-o într-o lumină pozitivă. „Am încercat prin fotografiile mele să ilustrez o ţară frumoasă şi un popor harnic“, recunoaşte fotograful Petrescu.


Colecţia de aparate foto, contra casă în Suceava


Şi-a umplut tolba cu imagini din Asia, Japonia, Africa de Sud şi toată Europa, a fost şi reporter de război în Nigeria, Kurdistan, Liban sau Israel. În Iran s-a lovit la spate şi a fost operat în Germania. S-a întors în ţară sprijinit într-un baston, dar a participat ca fotoreporter la Revoluţie. A realizat şi un album foto în primele trei săptămâni de revolte, pe care l-a tipărit în germană. A fost consilier al Aeroclubului Român şi a făcut eforturi pentru a modifica reglementările aeronautice. A elaborat legea de pilotat aparate ultrauşoare şi a realizat un regulament pentru obţinerea brevetului de pilot privat.


„Am obţinut trei noi brevete, pentru zborul cu aparate ultrauşoare, cu avionul de până la 2.800 de kilograme şi cu deltaplanul. Legea stalinistă nu permitea fotografierea din zbor şi am adaptat legea germană la condiţiile României, iar astăzi oricine poate să facă fotografii din aer, pentru că merită“, a precizat suceveanul. Cu cele 100.000 de mărci pe care le-a obţinut în urma vânzării celor 300 de aparate de fotografiat vechi pe care le-a colecţionat de-a lungul a zece ani şi-a construit în Suceava casa în care locuieşte din anul 2008.
Viitoarea expoziţie pe care intenţionează să o organizeze va cuprinde imagini cu membrii familiei Ceauşescu, surprinse cu ocazia deplasărilor acestora împreună cu demnitarii germani.

întrebări şi răspunsuri

De unde vine pasiunea pentru zbor?
La 17 ani am început să fac planorism la Suceava, însă până la 62 de ani nu am mai zburat. La 64 de ani mi-am luat brevetul de pilot pentru deltaplan, mi-am şi cumpărat unul şi am realizat atunci primul album din zbor, „România, o perspectivă aeriană“. Mi s-a părut atât de frumoasă România văzută de sus, că m-am îndrăgostit a doua oară de ea. Albumul cu Bucovina e făcut acum doi ani. La fiecare am lucrat un an, pentru a surprinde imagini din toate anotimpurile. 


De ce nu v-aţi căsătorit niciodată? 
Am fost întotdeauna îndrăgostit de meseria mea. Nu am copii, dar «cresc» copiii altora. Am trei studenţi suceveni, la Cinematografie, Istorie şi Drept, la Cluj, pe care-i sprijin financiar pentru că părinţii lor nu-şi permit.

ce-i place
„Întotdeauna am avut cel puţin un animal, iar acum am patru căţei şi o pisică. Cât am colindat Europa aveam o lupoaică pe care o luam cu mine peste tot. Am un Volkswagen camping bus cu care am circulat 200.000 de kilometri. Şi eu cât şi lupoaica aveam toate condiţiile“, declară Ştefan Petrescu.

ce nu-i place
„Nu-mi plac lenevia, furtul şi nedreptatea. Românii noştri nu citesc, nu ştiu cultură, dar ştiu să critice“, spune fotograful.

profil
născut. 27 septembrie 1934, la Fălticeni.
studii. Facultatea de Litere, Iaşi.
familie. Este necăsătorit şi nu are copii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite