PORTRET Suceveanul Florin Colibaba: „Olăritul este viaţa mea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezintă România de 21 de ani în Europa cu opera sa. Rădăuţeanul a deprins arta modelării lutului de la bunicul său Constantin Colibaba.

Nu există bucovinean care să nu fi auzit despre ceramica familiei Colibaba de la Rădăuţi, cum nu există turist care să ajungă în Rădăuţi şi să nu viziteze muzeul şi atelierul meşterului olar Florin Colibaba. Nu există zi în care să nu fie la atelierul său din interiorul Muzeului Etnografic din Rădăuţi. „Eu sunt în continuu aici, în afara perioadelor în care sunt plecat la expoziţii sau târguri. Atelierul este a doua mea casă. Sunt aici şi pe 1 ianuarie, şi în ziua de Paşte. Olăritul e viaţa mea şi nu o să mă las de olărit până la ultima suflare“, a spus artistul Florin Colibaba.


Culorile anotimpurilor se regăsesc în ceramică


Cei care ajung să îi calce pragul atelierului pot vedea pe viu cum prinde viaţă un vas din lut sub mâinile lui Florin Colibaba. Vizitatorii pot afla întregul „ritual“ al ceramicii tradiţionale de Kuty grafitată şi a ceramicii de Rădăuţi, până la ultimele detalii. „Diferenţa dintre cele două constă în culori. Ceramica de Kuty este pictată în alb, verde, galben şi maroniu, adică cele patru anotimpuri, în timp ce în ceramica de Rădăuţi fondul este verde şi este folosit maroul“, a mai spus artistul.


Păstrează canonul de la bunicul său


Era mic copil, prin clasa a IV-a, şi îi plăcea foarte mult hocheiul. Făcea parte din echipa rădăuţeană şi i se întrevedea un viitor promiţător în lumea sportului, dar nu a fost să fie. „Bunicul nu a vrut să mă mai lase la hochei şi m-a luat lângă el să învăţ olăritul. Cu siguranţă viaţa mea era alta dacă rămâneam să joc hochei“, a povestit cu o urmă de regret Florin Colibaba.


Acum, după 45 de ani de muncă în atelier, nu îşi doreşte decât să păstreze promisiunea făcută bunicului de a duce mai departe tradiţia modelării lutului.
„El m-a învăţat toate secretele olăritului, însă cel mai important în acest meşteşug este talentul. Când a murit bunicul în braţele mele mi-a dat un canon «Să nu părăsesc tradiţia şi ceramica în vecii vecilor»“, a afirmat Florin Colibaba. Şi pentru ca ceramica de Colibaba să nu dispară, artistul şi-a „instruit“ pe fiul său, Cristian Alexandru (25 ani), în tainele meşteşugului.


„Este a şasea generaţie care va duce mai departe ceramica tradiţională, însă şi fiica mea împreună cu soţia lucrează alături de noi în atelier“, a explicat Florin Colibaba. Cei care ajung la atelierul său din Rădăuţi sau îl întâlnesc la târgurile din ţară pot achiziţiona obiecte de ceramică marca Florin Colibaba.
Preţurile sunt variabile, în funcţie de mărime şi complexitate, acestea pot costa între 5 lei şi ajung până la 150 lei.

întrebări şi răspunsuri
Cum reuşiţi să menţineţi tradiţia de atâtea generaţii?
E foarte greu să menţii tradiţia în ziua de azi. Din anii ’90 numărul turiştilor a început să scadă. Păcat că Rădăuţiul a rămas doar un oraş de tranzit şi nu mai este promovat aşa cum ar merita.
Cum a fost vara aceasta din punctul de vedere al numărului de turişti? 
Vara aceasta a fost călduroasă şi păguboasă. Un sezon care aproape nu a existat. Nu am avut nici măcar un grup de 30–40 de turişti cum erau în anii trecuţi. A fost foarte slab acest sezon.

ce-i place
Îi place foarte mult muzica retro. Este fan al formaţiei Phoenix. Îi mai plac sporturile de echipă precum fotbalul, handbalul, hocheiul, dar şi tenisul.

ce nu-i place
Lui Florin Colibaba nu îi plac minciuna şi umilinţa.

profil
născut.
6 aprilie 1956, la Rădăuţi.
studii. Şcoala Populară de Artă Suceava, secţia Ceramică.
familie. Este căsătorit şi are doi copii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite