PORTRET SUCEAVA Ioan Hurjui: „Tineretul te face să înveţi carte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Hurjui
Ioan Hurjui

Suceveanul a fost ales recent în echipa Curţii de Conturi a României, dar spune că nu va renunţa la pasiunea de a creşte animale şi de a cultiva pământul.

Ioan Hurjui provine dintr-o familie simplă şi susţine că a urcat treptele profesionale prin muncă şi profesionalism. Săptămâna trecută a mai făcut un pas foarte important în carieră. Parlamentarii l-au alesc în echipa de conducere a Curţii de Conturi a României, cu 233 de voturi din cele 235 exprimate.


A ales economia ca să nu fie păcălit de alţii


„Era un deziderat mai vechi. Cred că fiecare angajat îşi doreşte să ajungă la un moment dat într-o funcţie de decizie. Este o încoronare a meseriei“, a spus Ioan Hurjui. A urmat două facultăţi, prima de Construcţii şi a doua de Ştiinţe Economice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, pentru a-şi extinde orizonturile. „Am făcut a doua facultate din necesitate şi pentru ca să nu mă înşele altul pe mine. Mereu m-am gândit să am mai multe variante, mai ales că patru ani după Revoluţie nu s-a mai construit nimic“, explică Ioan Hurjui.


După ce a lucrat aproape doi ani în construcţii, la Bistriţa şi la Fălticeni, din 1978 şi până în 1985 a fost angajat al Primăriei Rădăuţi. „Aici, trei ani la rând, ’80, ’81 şi ’82, am luat premiul I , pentru cel mai bine gospodărit oraş din România, iar cu banii câştigaţi am făcut stadionul Rădăuţi“, povesteşte suceveanul. La Camera de Conturi a Sucevei a ajuns  pe 1 februarie 1994. 


Le predă studenţilor economia


„În primele şase luni m-am ocupat de amenajarea sediului, iar după aceea şi până în 2002 am fost controlor financiar“, explică Ioan Hurjui. Din 2002 şi până în prezent a condus Camera de Conturi Suceava. În această perioadă, i-a instruit pe studenţii suceveni în arta economiei, aceasta fiind singura activitate permisă de lege, compatibilă cu funcţia pe care o deţine. „Tineretul te face să ştii carte, să înveţi pe lângă ei şi de la ei. Aşa am fost mereu la curent cu toate noutăţile, pentru că în orice meserie dacă te leneveşti şi nu citeşti în permanenţă, sare peste tine profesiunea“, susţine Ioan Hurjui.


Originar din Gălăneşti, el locuieşte cinci zile pe săptămână la Suceava, iar weekend-ul şi-l petrece la Vicovu de Jos, împreună cu familia. Aici, în timpul liber se ocupă de agricultură. „Am doi cai, vreo 200 de găini, 20 de curcani de carne, 50 de oi, patru vaci şi mai mult teren pe care îl lucrez chiar eu cu tractorul în timpul liber, în rest soţia se ocupă de tot“, a recunoscut Ioan Hurjui. Chiar dacă începând cu 14 octombrie va trebui să facă naveta săptămânal între Bucureşti şi Suceava, Ioan Hurjui susţine că nu va renunţa la nimic din toate acestea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite