PORTRET Mihai Pînzaru, suceveanul care şi-a croit viaţa cu schiţe pline de umor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul caricaturist şi grafician Mihai Pânzaru PIM a ironizat defectele societăţii şi îşi păstrează tinereţea şi după 60 de ani.

La 65 de ani, Mihai Pînzaru este unul din cei mai cunoscuţi caricaturişti din ţară. A ironizat de-a lungul timpului defectele societăţii, iar figuri celebre din viaţa politică şi culturală a ţării s-au regăsit în schiţe pline de umor.


În paralel, el a fost profesor la Şcoala de Arte „Ion Irimescu“, de unde s-a pensionat în urmă cu o lună. Şi-a finalizat cariera de dascăl cu o deplasare la Roma, la „Academia di Romani“, unde a avut o expoziţie personală. Nu se simte pensionar şi spune că a reuşit să-şi păstreze tinereţea trăind în familie într-un echilibru perfect. „Toată viaţa am vrut să-mi păstrez prospeţimea artistică, spirituală şi fizică. Am făcut şi fac în continuare sport, iar alimentaţia mea e în functie de grupa sanguină“, îşi dezvăluie secretele PIM.


Participant la Revoluţie


A debutat în 1968 în grafica publicistică de umor, în „Urzica“, iar din 1997 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Cariera i-a fost recompensată cu Ordinul Naţional de Merit în grad de Cavaler, acordat de fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, în anul 2000. De asemenea, are brevet de luptător pentru Revoluţia din decembrie 1989, acordat de  fostul preşedinte Ion Iliescu. „E o mândrie pentru mine şi arc peste timp: voi lăsa şi eu o dovadă copiilor mei că n-am trecut prin viaţă degeaba“, spune el.


Povesteşte cu mândrie despre momentele de atunci. „Participam la pulsul Capitalei cu toţii, plecau oameni din Suceava. Şi copii mei au plecat. Eu m-am implicat în ceea ce ştiam să fac, presă. Am înfiinţat un ziar intitulat «Tinerii Revoluţiei», iar primul număr a apărut  pe 24 decembrie“, îşi aduce aminte caricaturistul. În 2004 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Suceava, iar în 2005 s-a angajat la Centrul Cultural Bucovina. Între timp, a dat curs diferitelor invitaţii din străinătate. Printre altele, a fost invitat la al IV-lea Salon Internaţional de Bandă Desenată de la Bruxelles, în 2006.


Profesor debutant la 63 de ani şi jumătate


După ce a împlinit 60 de ani, a făcut un masterat în arte vizuale la USV. „Am foarte multă experienţă, buchiseală cu coatele pe carte şi excursii, vizite în atelierele prietenilor mei artişti, pictori, graficieni. Toată viaţa am învăţat, am citit şi m-am instruit cu mare bucurie“, mai spune artistul. La doi ani după terminarea masteratului, el a urmat şi un modul de psihopedagogie.


„Râdeam că la 63 de ani şi jumătate sunt un profesor debutant“,
spune cu umor Mihai Pînzaru. Susţine că nu-l interesează politica pentru că nu poate să mintă şi că în acest domeniu nu există moralitate. Cel mai mare necaz din viaţa lui a fost moartea soţiei, anul trecut. În memoria Gicăi Pînzaru, artistul i-a închinat o carte lansată la Suceava, Cernăuţi şi Roma cu poezie bucovineană ilustrată de el.

întrebări şi răspunsuri
Ce au însemnat cei 48 de ani de căsătorie?
O viaţă. Poate să constituie un serial, un roman. O căsnicie împlinită. În momentul în care aşteptam un asfinţit lung şi firesc s-a întrerupt brusc şi nemeritat, zic eu.
Vă place să călătoriţi. Aveţi locuri preferate?
În topul preferinţelor este Bucovina, o grădină permanentă pe care am senzaţia că o parcurg mereu pentru prima dată. Îmi mai plac, Leningrad, Kiev, Roma, Paris.La Basilica Vaticanului am simţit divinitatea. 
Ce urmează în cariera dumneavoastră?
Vreau să mai scot o carte intitulată „Caricaturist în două veacuri şi două milenii“. Defineşte exact parcursul meu terestru.

ce-i place
„Îmi place să citesc. Să mângâi o carte este la fel ca şi cum ai mângâia trupul unei femei. Şi-mi mai place arta mea“, a detaliat artistul. Biblioteca lui cuprinde peste 7.000 de cărţi.

ce nu-i place
„Tot ce blochează fericirea şi ireparabila pierdere a soţiei. Nu-mi plac mincinoşii“, a precizat Mihai Pînzaru.

profil
născut. 15 ianuarie1946, Bucureşti.
studii. Institutul de Construcţii Bucureşti.
familie. Are doi copii şi doi nepoţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite