PORTRET/ Mihai Gavriliuc-Radu: „Obiectele din piele cer multă fineţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Cristian Gavriliuc-Radu este tăbăcar de profesie. A lucrat manual mii de modele de obiecte din piele. Iubeşte grădinăritul şi bridge-ul.

Mihai Gavriliuc-Radu a deprins meşteşugul tăbăcirii în timpul Facultăţii de Chimie, pe care a urmat-o la Iaşi. A absolvit cursurile în 1987, după care a plecat în Oltenia. A lucrat timp de patru ani la o fabrică de profil în Mediaş, apoi şi-a început o afacere cu articole din piele lucrate manual.


„Tăbăcăria a fost ca un fel de specializare în Facultate. Acolo am învăţat cum şi cu ce se tratează pielea şi am decis să încep o afacere“, povesteşte tăbăcarul. În 1991 şi-a deschis un atelier şi un magazin cu articole din piele.

Afacerea i-a mers foarte bine la început. Exporta produsele făcute în atelier  în Grecia. Din păcate, după doar cinci ani s-a văzut nevoit să închidă fabrica şi să-i dea afară pe cei 17 angajaţi. „A fost un an foarte greu. Din cauza legilor care au apărut atunci cu exportul am pierdut licenţa pentru Grecia, parte din afacere care îmi aducea cel mai mare profit. Apoi am mai prins şi inflaţia, iar la creditul contractat pentru societate am avut o dobândă de 240%“, a explicat Mihai.

Tăbăcarul nu avea de gând să renunţe definitiv la pasiunea sa şi a decis să continue câţiva ani în agricultură. Doi ani s-a ocupat de comerţul cu vinete în Oltenia, iar apoi a revenit pe meleagurile natale, în Suceava. Din anul 1998, Mihai Gavriliuc-Radu s-a apucat din nou de tăbăcărie. „Am început de la zero, cu maşină de cusut cu pedale Zinger, iar mai apoi am reuşit şi am trecut la aparatură modernă, industrială“, a mai spus tăbăcarul.

Unele genţi create manual costă şi 400 de lei
Despre creaţiile lui, el le descrie ca fiind doar „lucruri frumoase“ şi nu practice, aşa cum le vede lumea. Articolele lui se diferenţiază de obiectele făcute în serie prin cusăturile fine, manuale, pe piele. Preţurile la produsele create de Mihai variază între 7 şi 400 de lei. „Servietele sau genţile cusute de mână pot ajunge şi până la 400 de lei pentru că cer multă muncă şi fineţe“, a explicat tăbăcarul.

Lucrează în piele de vită
Face atât creaţii pentru el, cât şi pe comandă. A lucrat  mii de modele până acum şi rămâne surprins că uneori vede lucrurile sale purtate, chiar şi după opt ani. Articolele sunt făcute din piele de vită pentru că, spune el, „blana frumoasă face piele proastă“, iar cea de oaie este prea subţire şi cea de porc prea groasă.

„Acum îmi ocup timpul cu grădinăritul pentru că e o pasiune din tinereţe şi am o livadă mare în jurul casei. Plantez foarte mulţi copaci în fiecare an“, a mai spus meşterul. Anul acesta vrea să planteze 150 de fire de coacăze negre şi 100 de agrişe.

Profil
Născut. 21 iunie
1962, Suceava.
Studii. Facultatea de Chimie, Iaşi 1987.
Familie. Necăsătorit,  are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor aveţi?
Îmi doresc doar să termin construcţia casei, să finalizez renovarea şi să pun la punct grădina. Sunt pasionat de grădinărit, mai ales pentru că am o livadă foarte mare în care plantez în fiecare an câţiva pomi fructiferi.
Cui îi vindeţi produsele?
Poşetele, portofelele, borsetele şi husele de telefoane le vând tuturor celor care vin la târguri. Am renunţat la alte joburi, iar acum trăiesc din asta. Nu mi-am mai deschis un magazin pentru că nu are rost, primesc comenzi oricum.

Ce-i place
Adoră să meargă în Deltă. „Practic pescuitul sportiv atunci când îmi permite timpul, mai ales pe ape curgătoare. Merg în Deltă pentru că acolo simţi cu adevărat ce înseamnă să fii pescar“, afirmă bărbatul.

Ce nu-i place
Tăbăcarul spune că detestă prostia şi minciuna. „Nu-mi place minciuna şi prostia oamenilor, dacă ar durea ar fi mulţi bolnavi pe lumea asta. Dacă cineva mă minte o singură dată, a doua oară nu mai stau de vorbă cu el“, spune Radu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite